Har jag blivit en sossezombie?

hqdefault2Men herregud, tänker jag ibland – jag håller väl inte på att bli en sossezombie? En viljelös administratör som har slutat ifrågasätta krångel och byråkrati. Som tycker det är viktigare att försvara systemen än att ifrågasätta dem.

Uttrycket sossezombie har jag lånat från komediserien Grotesco. I ett avsnitt blir en man biten av en socialdemokrat och smittad med ett ”sossevirus”. Inom kort sitter han i soffan och nickar instämmande till Göran Greider, försvarar skattesystemet och skriker ”Alla ska med”.

Och det finns dagar då jag faktiskt på allvar undrar om jag har blivit biten. Dagar då jag har kommit på mig själv med att försvara krångelsystemen som jag är satt att förvalta, i stället för att ifrågasätta dem utifrån mina egna värderingar. På byggsidan till exempel. Häromdagen diskuterade vi ett nybygge där jag fick lära mig att balkonger är okej att bygga så länge ingen får för sig att glasa in dem. För med glaset så blir balkongen plötsligt boyta och då blir boytan större än vad som är tillåtet. Därför måste lägenheterna göras mindre än möjligt – bara för att balkongerna ska kunna glasas in i framtiden. Och så är min första tanke att ”ja, det låter ju faktiskt rimligt”. Som vore det en naturlag.

Eller ta exemplet för några år sedan om de fyra frisörerna i Halmstad. De som fick betala fyrdubbel inspektionsavgift, trots att de delade lokal. Inget konstigt med det. Lagen är trots allt ganska tydlig om att varje enskild företagare ansvarar för sin verksamhet. Jag slet visserligen väldigt hårt den gången för att hitta bättre lösningar, men får samtidigt erkänna att jag utåt försvarade besluten som vi tog i Miljö- och Hälsa. Inte bara rent juridiskt, utan ur ett systemperspektiv. Uttryckte en åsikt om att det nog i huvudsak var en fråga om bristande kommunikation. Vilket säkert var korrekt. Ur ett nämndsperspektiv. Men ur ett medborgarperspektiv framstod jag nog snarare som … en sossezombie.

Jag menar – alla som jobbar politiskt med de här frågorna vet ju att det är på det viset att vi styrs av massa regler. Och vårt jobb i kommunala nämnder är att se till att lagarna följs. Men det är inte samma sak som att vi alltid måste försvara reglerna. Att vi måste agera som Krångelsveriges förlängda arm. Tvärtom!

Som moderat måste jag självklart alltid stå upp för att krångel, byråkrati och offentliga pålagor ska minska. Och när krånglet och byråkratin är inbyggt i systemen så måste jag kunna tänka två tankar samtidigt. Självklart fatta de beslut som lagen kräver, men samtidigt orka ställa mig upp och skrika: ”Det här måste vi ändra!”.

För annars finns det snart bara två sorters politiker kvar. Sossar. Och sådana som har blivit bitna av sossar.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: