Invigning av Halmstad City Pride

Den 6 juni gick Halmstad City Pride av stapeln och jag hade ombetts att hålla invigningstalet. Detta var mitt budskap.

Jag står här idag som kommunstyrelsens ordförande – en roll som jag har sedan en månad tillbaka. Men jag skulle vilja börja mitt tal några år bakåt i tiden.

Jag har under tre år haft förmånen att leda arbetet i styrelsen för HEM. Under de åren har HEM gjort en spännande värderingsresa – där engagemanget i Halmstads olika Pride-festivaler sedan 2015 har varit en viktig del i den resan.

Det har inneburit en del utmaningar och vi har ibland satt oss själva på prov. Det har inte alltid kommit naturligt för mig själv, och säkert inte heller för varje enskild medarbetare i HEM att vandra genom Halmstad under regnbågsflagga, eller köra våra fordon genom Halmstad med regnbågsflaggan i topp. Vi har tvingats utmana våra egna rädslor och fördomar – och ibland också utmanats av fördomar från omgivningen. Det har varit en viktig erfarenhet – eftersom detta är något som många HBTQ-personer tvingas möta dagligen.

Men det visar också varför det har varit viktigt att göra det vi har gjort. För att förändra värderingar krävs det också att vi vågar utmana oss själva – och andra. Och jag hoppas att det engagemang som bland annat Kulturförvaltningen och våra kommunala bolag HEM och HFAB visar i Pride kan bidra till att förändra värderingar båda i våra egna verksamheter och i hela Halmstad.

Lika stolt som jag har varit över att HEM kunde bidra till att möjliggöra Pride, är jag över att få stå här idag inför er som ordförande i kommunstyrelsen. Stolt över möjligheten att representera Halmstads kommun på Halmstad City Pride och visa att vi som kommun står upp för allas lika värde.

I höst är det val. Frågor om frihet kommer säkert stå högt på den politiska dagordningen. Och vi kommer inte alltid att tycka lika.

Jag är själv en politiker med betraktar mig som liberal. (Med litet L – är väl bäst att förtydliga, om någon är oklar över det.)

Jag kommer att stå på barrikaden i valrörelsen och kämpa för friheten att välja skola, barnomsorg eller vårdcentral – för att jag tror att det gör välfärden bättre. På en annan barrikad kommer någon annan lika ihärdigt hävda att den friheten gör skolan och vården sämre. Det är bra. Vi ska inte tycka samma om allting – och vi ska ha en öppen och bra debatt om vilka friheter vi vill ha i Halmstad och Sverige.

Men det finns också friheter som inte borde kunna ifrågasättas:

  • Friheten att vara sig själv.
  • Friheten att älska den man älskar.

 

Ändå är den friheten fortfarande begränsad, på många olika sätt. Psykisk ohälsa och självmord är tyvärr mycket vanligt hos Hbtq-personer – inte minst på grund av en ständig stress över att behandlas annorlunda, diskrimineras och bemötas negativt. Och den som känner sig tvingad att avsluta sitt liv, eller måste medicineras med psykofarmaka för att omgivningen inte accepterar det som borde vara de självklaraste friheterna av alla – att vara den man är, att älska den man älskar – den personen är inte fri. Oavsett om lagen säger något annat.

Halmstad är staden med tre hjärtan. Vi är numera också staden med hundratusen hjärtan. Och ibland slår dessa hjärtan lite extra snabbt.

För att vi är kära. För att vi är nervösa inför ett prov – eller för att vi ska hålla tal på en Pride-festival. Eller för att vi anstränger våra kroppar lite hårdare än vanligt. Våra hundratusen hjärtan är fantastiska på det sättet. De slår lite extra snabbt när vi som allra bäst behöver det.

Men våra hjärtan ska aldrig behöva slå extra snabbt av rädsla för att vi vet att mobbaren väntar i skolkorridoren på morgonen. För att vi vill kyssa en mun eller hålla en hand, men är rädda för att dömas av någon som tycker att vi kysser fel mun eller håller fel hand.

Och inte ett enda av våra hundratusen hjärtan ska behöva slå snabbt av rädsla för att gå hem genom stan på kvällen – eller av oro för att behöva mötas av glåpord, diskriminering och nedlåtande blickar.  Inte i hemmet. Inte i skolan. Inte på jobbet. Inte på arbetsförmedlingen. Inte på rådhuset. Inte på krogen. 

För att det ska vara möjligt räcker det inte enbart att stifta nya lagar.

Vi behöver också göra värderingsresor. Och det är därför vi är så många olika aktörer som har samlats här idag på Halmstad City Pride. För att berätta att vi vill vara med på den resan och att vi vill göra den tillsammans.

Och i dag är den resan dessutom lite extra trevlig eftersom vi har vädret med oss. Det har vi inte haft varje år, kan jag meddela för er som är här för första gången. Det kommer bli en grym parad idag.

Jag önskar er alla en riktigt härlig dag och därmed förklarar jag Halmstad City Pride invigt.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: