Välkommen till Region Virtuell

Det är inte ofta ett delbetänkande från en statlig utredning får det att pirra lite extra i magen, men den här gången har det faktiskt hänt. 

Orsaken till pirret överlämnades till civilminister Ardalan Shekarabi i veckan och har det föga fantasieggande namnet ”En generell rätt till kommunal avtalssamverkan.

I korthet innehåller delbetänkandet ett lagförslag om att en kommun ska kunna avtala med en annan kommun om att utföra deras arbetsuppgifter. (Känner du också pirret nu?)

I all sin enkelhet skapar denna lagändring nämligen otroligt spännande möjligheter. Normalt när vi samarbetar tätt med andra kommuner så gör vi det under ganska komplicerade byråkratiska former och begränsas av vår egen geografiska region. Men med den nya lagtexten så öppnas plötsligt möjligheten till det som jag skulle vilja kalla för ”virtuella regioner” – där de geografiska gränserna bryts ner och egentligen saknar relevans.

För att förbättra servicen till Halmstadborna skulle vi alltså kunna samarbeta tätt med lämpliga  kommuner som ligger precis var som helst i landet. Man kan till exempel tänka sig att Halmstad har svårigheter att fylla arbetsdagarna för en specialistfunktion på Miljökontoret – och delegerar därför åt Gävle att sköta den uppgiften åt oss. Eller att Halmstad avtalar med en större grupp kommuner om att dela på att driva ett kvälls- och helgkansli för bygglov så att invånarna kan få svar direkt på tider då de faktiskt själva är lediga. Vågar vi till och med börja prata om dygnet runt-service i vissa fall?
Och tänk vilka andra positiva effekter detta skulle kunna leda till, när handläggaren i en kommun upptäcker att en annan kommuns bygglov tar dubbelt så lång tid att handlägga eftersom den kommunens regler är onödigt komplicerade? Ett mycket spännande sätt att benchmarka kommunal effektivitet på.

Det ska bli väldigt spännande att följa vilka nya samarbeten som utvecklas om detta lagförslag blir verklighet och jag hoppas verkligen att Halmstad kommer att haka på många av de intressanta samarbeten som skapas i framtiden. Det kommer gynna både kommunens ekonomi och servicen till invånarna.

Det finns en del saker i förslaget som jag däremot inte är lika nöjd med. Till exempel ger lagändringen inte en generell rätt att också lägga ut arbetsuppgifter på privata utförare. Det är olyckligt eftersom jag tror att privata utförare betydligt snabbare skulle kunna bygga upp kostnadseffektiva organisationer som skulle kunna serva en stor grupp kommuner på ett bra sätt. Jag funderar också på om lagen verkligen ger nödvändigt stöd för att digitalisera beslutsfattande i enkla ärenden. Dessa frågor hoppas jag få en chans att ställa till utredningens huvudsekreterare när han kommer på besök till kommunstyrelsens ledningsutskott denna vecka.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: