Hygienfaktorer vinner inga val


I dagarna träffas 1700 moderata kommunpolitiker i Karlstad för att diskutera framtidsfrågor och politikutveckling. Vi träffas i en period av vikande opinionssiffror och stora frågetecken om partiets historiska och framtida vägval – där det både internt och bland väljarna finns en osäkerhet om vad moderat politik faktiskt innebär år 2017.

Det finns vissa grundläggande faktorer i alla partiers politik som jag väljer att kalla för hygienfaktorer – alltså sådant som alltid förväntas vara en del av ett partis politiska plattform. Ett starkt försvar och en fungerande polis är sedan länge några av de viktigaste hygienfaktorerna i den moderata politiken. Utan att ha dessa tydligt på plats kommer vi aldrig att vinna några fler val. Sannolikt är det också denna insikt som gör att vi just nu fokuserar så starkt på dessa frågor. Det finns en logik i det. Vi har förtroendekapital att återskapa på dessa områden, samtidigt som det är politikområden som just nu behöver uppmärksammas.

Men om vi däremot hoppas att det är utspel inom försvars- och rättspolitiken som kommer att vinna valet åt oss så tror jag att vi tänker fel. Dessa frågor gör oss inte till vinnare. Avsaknaden av dem kan däremot göra oss till förlorare. Detta är hygienfaktorns logik. På samma sätt som inget parti vinner kommunvalet på att det finns fungerande avfallshantering och bussar som avgår i tid. Dessa funktioner är helt enkelt något som förväntas av politiken.

När hygienfaktorerna är på plats, när våra väljare känner sig trygga i att vi har koll på dessa frågor, så förväntas vi emellertid leverera något mer. Ibland kallas detta för motivationsfaktorer. Och här har vi vår stora politiska hemläxa att göra.

Häromveckan skrev jag en debattartikel i Kvällsposten på temat Halmstad 2050. Reaktionerna på den har stärkt mig i min övertygelse om att vi som parti har allt att vinna på att våga staka ut en tydlig vision för framtiden. Vi måste visa att Moderaterna har en idé om hur Sverige ska förändras i framtiden. Vilka visioner och mål vi har med den långsiktiga utvecklingen av Sverige. Hur vi tror på människors inneboende vilja att utvecklas och hur vi vill främja den. Hur vi tror på människors önskan till frihet och möjligheter att påverka situationen för sig själv och sina närmaste. Hur vi bejakar människans vilja att försörja sig själv och bidra till samhällsutvecklingen.

Hygienfaktorer kan aldrig vinna ett val, bara förlora det. Och för oss moderater måste viljan att vinna alltid vara starkare än rädslan för att förlora. Därför är det hög tid för oss att formulera – och framförallt kommunicera – en tydlig vision om ett bättre Sverige. Bortom hygienfaktorerna.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: