I huvudet på en monopolist

Hur många kan tänka sig att betala extra för att slippa köra till ÅVC?

Det finns inte särskilt många monopol kvar i Sverige. Systembolaget klamrar sig fortfarande fast, men i vilken mån de fortfarande har monopol kan ifrågasättas. Åtminstone här i södra Sverige. Apoteket och Bilprovningen hängde också med länge, men är numera ersatta av fria marknader.

I kommunerna finns det också monopol. Sophämtningen är ett av dem. Enligt lagen är det nämligen bara kommunerna som får hantera hushållens avfall. I Halmstad har vi lagt detta monopol i bolaget HEM och där är jag ordförande.

Jag har en kluven inställning till det där, får jag erkänna. Jag är inte särskilt förtjust i monopol i någon form. Men jag inser samtidigt att det inte är min fajt att ta. Inte nu. Min nuvarande uppgift är att sköta monopolet på bästa sätt.

Därför funderar jag mycket på hur vi ska hantera rollen som monopolist. För oavsett orsaken till att man har ett monopol, så kommer monopolet alltid att i olika grad missbrukas. I stort eller smått kommer enskilda kunder alltid att missgynnas på andras bekostnad och detta kommer att vara möjligt eftersom den missgynnade kunden inte har någon annan att vända sig till. Låter det dramatiskt? Låt mig då ge ett enkelt exempel: alla Halmstadbor betalar idag för att få tillgång till återvinningscentralerna, men bara hälften besöker dem. Hade det varit möjligt på en fri marknad? Knappast. Spotify till exempel har visserligen kunder som lyssnar mycket och kunder som lyssnar lite. Men de har antagligen väldigt få betalande kunder som inte lyssnar alls.

I en mejlväxling med en Halmstadbo häromveckan sammanfattade jag min uppfattning om monopolet så här: ”Alla invånare i Halmstad är tvingade att köpa våra tjänster, vare sig de vill eller inte. Och även om jag i högsta grad tycker att vi ska vårda monopolet på ett sådant sätt att våra besökare upplever att vi har en god service och ett bra bemötande, så ska vi också vårda monopolet så att vi har minst lika stor respekt för de kunder som aldrig besöker oss, men som genom tvång är med och betalar till kollektivet.

Lätt att säga, men vad innebär detta i praktiken?

Jo, jag tror att avfallsmonopolet måste bli bättre på att erbjuda nya tjänster till de invånare som efterfrågar det. Som monopolister måste vi ta det ansvaret, helt enkelt eftersom ingen annan får göra det! Vi ska ha ett brett och attraktivt utbud – på samma sätt som monopolet Systembolaget förväntas erbjuda öl till alla smaklökar. Och jag hoppas att vi under de kommande åren kommer att kunna se lite med av detta tänk i Halmstad. Borde det till exempel inte finnas en möjlighet att till en rimlig kostnad få sitt grovavfall upphämtat hemma? Jag vet inte. Vad sägs om att låta marknaden avgöra det?
Men – och detta är ett väldigt viktigt men – nya tjänster och individuella önskemål får inte belasta kollektivet. Om du vill ha service utöver det vanliga, då ska chansen finnas, men du får betala själv. Så ser min idé ut om hur en ansvarsfull monopolist ska agera.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: