Vågar vi ifrågasätta källsorteringen?

IMG_7904Lördag förmiddag på återvinningsstationen och jag är på plats med det vanliga gubbgänget. Jag muttrar något ohörbart om grannen som låter Saaben stå med motorn igång och ringer sedan det obligatoriska samtalet till FTI för att berätta att plastcontainern är full igen.

Vi som är där tillhör källsorteringens elitarmé. Vi är stolta miljösoldater med förpackningskunskapen som vapen. Jag som har insikt i branschen delar kanske med mig av någon hemlighet som jag har snappat upp: ”Metallcontainern står alltid bredvid glascontainern för att det ska vara lätt att sortera skruvkorken på vinflaskan.”
”Varför står då plastcontainern och pappersförpackningarna i varsin ända?”, frågar någon och håller upp en tom Bravojuice med plastkork.
Jag vet inte.

Några utbrända värmeljus har jag också fått med mig. Färre än hundra. De lägger jag i en särskild plastpåse som får åka med hem igen. Förr skulle de sorteras som metall, men inte nu längre. En värmeljustillverkare klagade till EU och vann, så de har i stället fått en egen tunna på Återvinningscentralen och dit ska jag åka imorgon. Stationen, centralen. Hur många kan ens skillnaden? Inte ens lokaltidningen förmår hålla isär begreppen.

Dottern har fått reklam över från senaste utdelningen och jag funderar på om det egentligen räknas som företagssavfall, innan jag kompromissar med mitt samvete och vräker ner högen med ICA-broschyrer i hushållens tidningsåtervinning. Någon därhemma har visst lagt ett kuvert i vår tidningskorg och jag fiskar upp det i farten och lägger det åt sidan. Inga kuvert i pappersåtervinningen har jag ju sagt. Hur många gånger ska jag behöva upprepa det?

Bilden på tidningscontainern är talande. ”Ej kuvert”. I övrigt ingen information. Det viktiga är inte att kuvertet hamnar rätt. Det viktiga är att det inte hamnar fel. Ej kuvert. Ej keramik. Ej glödlampor. Hur blev det så i miljölandet Sverige?

Jag tänker att det kanske är dags att sluta källsortera. Källsortering har blivit en vetenskap och är forskning på materialslag verkligen det som människor vill ägna sin fritid åt? Är sortering vid källan – vårt hushåll – verkligen den enda framkomliga vägen?
Jag är tveksam. Jag tillhör en generation som är van vid att jobba hårt och köpa mig fri från störmoment i vardagen. Verkstaden får sköta vinterdäcken, fönsterputsaren och städfirman får dela på RUT-avdraget. Målaren tar vid när snickaren är färdig och lunchen hämtar man i frysboxen på ICA. 

I en ideal värld av källsortering är alla experter på avfall. Där vet alla att värmeljuset består av två olika metallslag så att magneten sorterar aluminiumet fel om vi lägger det i metallcontainern. Eller att brännbart är en synonym till hushållsavfall är en synonym till soptunnan – och att det är där de förbjudna kuverten ska slängas. Och att glas inte är glas bara för att det är gjort av glas, utan att glas ibland är fyllnadsmaterial om det är ett glas av den typen som man ställer i diskmaskinen. Till centralen alltså, inte stationen.

Är det kanske dags att börja ifrågasätta källsortering som den allenarådande vägen till frälsning? Att tänka tanken att det finns de som faktiskt vill slippa. Som köper sig fria från att putsa fönster, byta däck, bygga altan, städa huset och laga lunch – och som har andra mål med sin köpta tid än att platta ihop mjölkpaket och pilla ut veken ur värmeljushållare.

Med sortering av avfall är det idag så enkelt att det finns två vägar: antingen sorterar man själv eller så sorterar man inte alls.
Den naturliga tredje vägen, att någon annan sorterar åt dig, är i det närmaste tabu att diskutera. Trots att det vore den naturligaste saken i världen i en tid då man till och med kan betala någon annan för att rasta sin Pokemon Go.

Jag vet inte vem jag ska skylla på för att det har blivit så här. Naturvårdsverket, EU, förpackningsbranschen, miljörörelsen och avfallsmonopolet är tänkbara kandidater. Det spelar egentligen ingen roll. 

Frågan som ändå förtjänar att diskuteras är om det är dags att öppna upp lagen för en helt ny hushållsnära tjänstesektor på avfallsområdet? Som helt enkelt hämtar dina förpackningar och sorterar dem åt dig. 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: