Ett Halmstad att vara stolt över

IMG_7617Att ha koll på vad som händer i omvärlden och ogenerat sno goda idéer av andra är en av våra viktigaste uppgifter som kommunpolitiker. Att studera goda exempel borde vara en självklar del i uppdraget att göra Halmstad till en bättre kommun imorgon än vad vi var igår.

Men jakten på ständig förbättring har också en baksida. Ibland glömmer vi att stanna upp och se till vad vi har. Att för en stund bara glädjas åt det som vi, och andra före oss, redan har skapat. Idag tänkte jag därför stanna upp och glädjas en liten stund. Och förhoppningsvis kan jag också förmedla lite av den stolthet som jag känner över en av de verksamheter som gör Halmstad till en kommun att berätta om för andra.

IMG_7618På Knäredsgatan ligger Haldahuset och butiken Kretsloppan. Här driver Halmstads kommun en verksamhet för ett hundratal personer som på olika sätt behöver stöd på arbetsmarknaden. Det handlar till exempel om arbetsträning, men också om att validera kunskaper eller kombinera utbildning med språkträning. För att uttrycka sig lite klichéaktigt så är Haldahuset en plats där vi tar hand om människor och prylar som har blivit lite kantstötta.

I lokalerna pågår en massa aktiviteter. Övergivna cyklar samlas in av HFAB och får ett nytt liv innan de säljs via butiken. Porslin och möbler samlas in av HEM på återvinningscentralen och putsas upp innan de säljs i butiken. Soffor och stolar får ny stoppning och klädsel och säljs till kommunala verksamheter. Kontorsmöbler fräschas upp och flyttas mellan olika förvaltningar. Utemiljöer tillverkas och placeras ut på offentliga platser. I en stor syverkstad tillverkas kläder som sedan säljs via Amnesty.

13221343_10153596440747876_3717849463071269943_oUnder mitt studiebesök på Haldahuset så möter jag många människor och historier som skänker hopp. En flykting med kunskaper som svetsare står och tillverkar blomlådor som inom några veckor kommer att pryda ett uppfräschat Stora Torg. ”Vi kastar dem till vargarna direkt”, säger arbetsledaren när vi frågar hur språkträningen går till. Vargarna i det här fallet är de svenskspråkiga arbetskamraterna.

Någon annan har precis bytt arbetsplats inom Haldahuset. Verksamhetsledaren berättar att Haldahuset är uppbyggt så att man kan växa med uppgiften. Det finns en plats för alla, men när man har klarat av de enklaste uppgifterna ska man gå vidare till något svårare. Människor växer sig genom Haldahuset.

Ett annat bestående intryck är butiken. Delvis dukat som en festsal – och för en stund är det svårt att tänka sig att allt som säljs här redan har haft ett långt liv i någon annans hem.

Vi får aldrig sluta stjäla goda idéer. Men vi får heller aldrig glömma att också Halmstad har en del stöldbegärliga tillgångar. Haldahuset är en av dem.

 

Här kan du hitta butiken Kretsloppan.

Här kan du lämna saker för återvinning.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: