St1 klimatsmartast i Halmstad

AndelbioRättelse: I en tidigare version av detta inlägg pekade jag felaktigt ut en annan leverantör som mest klimatsmart i Halmstad. Tyvärr hade jag missat att ställa frågan till St1, vilket jag gjorde i efterhand. Det visade sig då att jag fick en ny testvinnare. Ber om ursäkt för detta förbiseende.

—————-

Utvecklingen mot miljövänligare transporter går snabbt. Mycket handlar om elbilar, men även traditionella motorer kan köras betydligt miljövänligare bara genom att byta bränsle.

I Energimyndighetens senaste redovisning syns denna utveckling tydligt. Andelen biodrivmedel i transportsektorn är snart uppe i 15% och kurvan pekar fortsatt skarpt uppåt. Biodrivmedel tillverkas av material som finns ovan jord – till exempel skog eller slaktrester – och tillför ingen ny koldioxid till atmosfären. Den är alltså klimatneutral. Detta har jag skrivit om tidigare.

För dig som privatbilist har valet av mack stor betydelse för hur stor klimatpåverkan du har. Särskilt om du kör en dieselbil, eftersom utvecklingen av biodiesel ligger långt före motsvarande teknik på bensinsidan. Men jag vill ändå kort nämna bensinen:

Minst klimatpåverkan får du om du tankar bensin på Preem. Deras Evolution Bensin innehåller 10% biobensin, vilket gör dem till ledande på området.

När det gäller diesel så varierar andelen biodiesel i landet mellan 5% och 50%

För att ta reda på vilken mack som erbjuder den klimatsmartaste dieseln i Halmstad ställde jag en enkel fråga till ett antal mackar i Halmstad. Det visade sig att skillnaderna var mycket stora.

St1 är bäst med 50% biodiesel. PS Olje AB, Qstar och Ingo är sämst med bara 5%. (PS Olje AB har emellertid ett bra utbud för företagskunder)

st1

circleK
ok
preem
Ps

ingo
qstar

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: