Vi kommer behöva göra människor förbannade

hf”Fick i min brevlåda idag ett infoblad från Halmstads kommun och det bekräftar med emfas vad våra ansvariga politiker håller på med. Och det är INTE att bry sig om våra egna utsatta svenskar – istället läggs alla resurser och all energi på de nyanlända!”

Så står det i ett mejl som kommunpolitiker och media fick häromveckan efter att senaste numret av Hjärtefrågor – ett temanummer om integration – hade gått ut till hushållen.

Jag har funderat mycket på det där mejlet. Det handlar ju om integration, tänker jag. Det som alla säger är så viktigt. Hur kan då ett temanummer om Halmstads integrationsarbete göra någon så arg?

Och samtidigt kunde jag ändå någonstans förstå känslan av frustration som brevskrivaren förmedlade. Den här personen ligger inte bakom konflikten i Syrien och har alldeles säkert inte varit med och utformat asylrätten som den ser ut idag. Han eller hon har sina egna förhoppningar på hur världen, Sverige och Halmstad ska se ut – och så blir verkligheten något helt annat. Så långt kan jag trots allt förstå, utan att hålla med om slutsatserna.

Vi har en exceptionell situation i landet efter förra årets flyktingvåg. Det anlände långt fler flyktingar än vad vårt system var byggt för att klara av och under en period höll hela det svenska mottagningssystemet på att kollapsa.
Men ändå – det är först nu som det riktigt svåra arbetet börjar. När de nyanlända så smått börjar lämna sina asylboenden för att bli en del av våra samhällen. Och där ett antal hundra personer varje år kommer att flytta till Halmstad för att äntligen börja sina nya, riktiga liv.

Och då är det helt enkelt så här, tror jag: vi kommer behöva fatta beslut som gör människor förbannade. För integration är bara lätt när man säger det. Att lyckas i praktiken däremot kräver mer än bara ord. Ändå ser jag ingen annan väg än att vi faktiskt måste lyckas med integrationen. Inte om vi vill undvika en framtid där stora grupper av människor lever helt utanför vårt samhälle; utan egen försörjning, med sitt eget språk och med sina egna lagar.

Därför kommer vi att behöva lägga resurser på att våra nyanlända blir en del av Halmstad så snabbt som möjligt. Vi kommer att behöva ge dem tillgång till saker som inte du och jag kan ta del av. Vi kommer att behöva ge dem företräde ibland. Och vi kommer längs vägen att behöva välja bort en del saker som dagens Halmstadbor hade hoppats på och sett fram emot.

Detta är beslut som ibland kommer att kännas orättvisa. Som ibland kommer att leda till ”vi mot dem”-konflikter och som ibland kommer att göra människor förbannade och leda till arga mejl. Det kan jag förstå och det kan jag acceptera.

Däremot finns det ett argt mejl som jag aldrig kommer kunna acceptera. Om 10 år ska ingen kunna skicka ett mejl till Halmstads kommunpolitiker med frågan ”Varför i helvete tog ni inte tag i integrationen när ni fortfarande hade chansen?”

—–
Här kan du läsa tidningen Hjärtefrågor

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: