Dags att förtidsavveckla regeringen

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Den senaste tidens vinterkyla har satt fingret på det kompletta vansinne som pågår i svensk energipolitik just nu.
Sveriges energiförsörjning balanserar på gränsen. El importeras från utlandet. Samtidigt ska fyra av tio kärnkraftsreaktorer stängas i förtid. Och som om inte det vore nog så varnar statligt ägda Vattenfall för att också kvarvarande sex reaktorer kan tvingas stänga. Och detta efter bara ett år med Miljöpartiet i regeringen.

Först – för att inte hamna fel från början: jag gillar förnybar elproduktion. Har alltid gjort. Men inte till vilket pris som helst. Jag gillar nämligen också ekonomisk tillväxt. Och det är väl där den stora skiljelinjen går mellan Miljöpartiets miljöpolitik och normal miljöpolitik. Lite förenklat: Miljöpartiet bryr sig inte lika mycket som vi andra om att energibrist slår undan benen för svensk industri, eftersom evig tillväxt per definition är av ondo.

Där går nog också skiljelinjen i regeringen. Man kan beskylla Socialdemokraterna för mycket, men tillväxtvänliga har de alltid varit. Och jag tror uppriktigt sagt att både energiminister Ibrahim Baylan och statsminister Stefan Löfven är allvarligt bekymrade över det akuta läge som har uppstått inom svensk elproduktion. Ett läge som har många orsaker – men som blev riktigt akut först när regeringen bestämde sig för att precisionsbomba kärnkraften med en skräddarsydd höjning av effektskatten.

Baylan har nu öppnat för att ompröva denna skattehöjning. Och då faller regeringen. Det är osannolikt att Åsa Romson skulle kompromissa också i kärnkraftsfrågan. Att bära ansvaret både för gränskontrollerna och ett räddningspaket för kärnkraften skulle innebära döden för Miljöpartiet.

Regeringens väl och ve bekymrar mig inte särskilt mycket. Det som däremot bekymrar mig är om Baylan och hans partikamrater i regeringen verkligen har styrkan som krävs för att rädda den svenska kärnkraften. Jag hoppas det. Alternativet skulle vara förödande.

En regeringsombildning skulle självklart få konsekvenser för Socialdemokraterna. Men valet mellan att avveckla kärnkraften i förtid och att avveckla regeringen i förtid är egentligen inte så svårt som det låter. Det handlar bara om sunt förnuft.
Och sådant brukar socialdemokratin trots allt ha ganska gott om.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: