Det ska finnas en plats för alla

Kampanj från Astma- och Allergiförbundet

Kampanj från Astma- och Allergiförbundet

Jag har i sommar turistat både i Danmark och i Grekland. I båda länderna verkar rökning vara vanligare än hemma, även om Grekland med marginal är värst i klassen. Där ligger doften av rök ofta tung på uteserveringarna och det är lätt att låta tankarna vandra tillbaka till tiden före 2005 då rökning på restauranger förbjöds i Sverige. Efter en kväll på stan var ögonen röda av all rök och stanken från kläderna var nästan outhärdlig. Jag tror att ganska få, inklusive rökarna, längtar tillbaka till tiden före förbudet.

Därför är det såklart lätt att ställa sig bakom förslaget på att nu utöka rökförbudet i Sverige till att även gälla uteserveringar. En undersökning gjord av Astma- och Allergiförbundet visar att nästan 8 av 10 svenskar vill ha rökfria uteserveringar. 4 av 10 undviker uteserveringar där andra röker.

Men jag har inte bara varit utomlands i sommar utan också hemma i Halmstad där jag en dag hamnade på Harrys uteservering med barnen. Längst bort i ett hörn hade restaurangen skapat ett hörn för rökarna, väl avskilt från övriga bord. I övrigt var uteserveringen rökfri. Ganska logiskt. Människor i allmänhet vill inte äta mat i rökiga miljöer och Harrys har tagit ett klokt affärsmässigt beslut.

Så ser det inte ut överallt. Mittemot min arbetsplats på Brogatan ligger en annan restaurang: BM Bar & Mat. De har inte en uteservering i Harrys storlek, utan får nöja sig med tre, fyra små bord som verkar befolkas av samma gäng varje dag. De ser inte ut att bekymra sig så mycket om de senaste hälsotrenderna, de som sitter där. Det röks rejält. Och dricks en del öl. Ett klassiskt ölhak, där man kanske inte i första hand bokar bord för middag med familjen. Men gästerna verkar trivas med sitt lilla hörn av Halmstad och världen.

Jag brukar tänka på det där gänget när frågan om rökförbud kommer upp. Varför inte låta dem hållas? Varför måste vi från politiskt håll in i minsta detalj peta och peka på varje liten sak. Kan vi inte bara acceptera att det finns olika sorters människor och att marknaden – alltså du, jag, Harrys, BM Bar & Mat och grabbarna på uteserveringen – kommer att hitta lösningar som alla kan trivas med.

Alla kommer inte att trivas överallt. Men det kommer att finnas något för alla. Och den principen är väl värd att försvara.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: