En fråga om attityd. Igen.

svnFör ganska exakt tre år sedan skrev jag bekymrat på bloggen om sjunkande betyg för företagsklimatet i Halmstad (Svenskt Näringslivs årliga rankning). Framförallt hakade jag upp mig på företagarnas ständigt sjunkande omdömen om politikers och tjänstemäns attityder till företagande.
Efter det gick det ännu mer utför. Jag undvek frågan på bloggen. För jag trodde och hoppades att vi var på rätt väg. Att det snart skulle märkas.

Häromdagen kom siffrorna för 2015. Och nästan allt pekar uppåt. Eller som Svenskt Näringslivs regionchef Mikael Kulanko uttryckte saken: ”Äntligen får Halmstad skörda frukterna av sitt ökade engagemang i de här frågorna.”

Det är ingen slump. Vi har jobbat hårt med näringslivsfrågorna sedan 2012. Tillståndslotsen är det mest konkreta resultatet. Oändliga kontakter med kommunens olika förvaltningar har ersatts av En väg in, där en grupp av tjänstemän från hela kommunen tar itu med företagets alla frågor i klump. Samtidigt har hundratals tjänstemän och politikerutbildats i förenklingsarbete. Politiker och tjänstemän har gjort tusentals besök i små och stora företag för att sätta sig in de utmaningar som man står inför som företagare.
Jag tror det är så man måste jobba. Det finns inga genvägar till ett bra företagsklimat.

Men ännu är vi inte klara. Vi är långtifrån bäst i landet. Vi är inte ens bäst i Halland, även om vi har passerat både Varberg och Hylte sedan sist.

Det finns fortfarande mycket att jobba på. Inte minst den betydande skillnaden mellan politikers och företagares syn på företagsklimatet. Vi politiker uppfattar nämligen företagsklimatet som bättre än vad företagen gör. Det borde såklart vara tvärtom.Där har också jag ett stort ansvar. Långt större än jag hade sommaren 2012. Och jag tänker ta varje tillfälle jag kan att poängtera att vi måste bli ännu bättre.

För företagsklimatet handlar till syvende och sist om Halmstads möjlighet att erbjuda arbete och framtidsutsikter för våra invånare.

I den frågan tänker jag aldrig slå mig till ro.
Attityd1

Attityd2

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: