Hur kunde det bli så här?

karusell2

”Du vänjer dig”, brukar några av kollegorna i kommunstyrelsen skoja med mig ibland.
”Antagligen”, brukar jag svara.

”Men vill jag det?”

Vad är det då som jag är så tveksam till att vänja mig vid, förutom det usla kaffet som bryggaren utanför kommunstyrelsesalen producerar?
Jo, den kommunala byråkratin. För mig är den ännu en relativt outforskad värld, men det jag har sett hittills får mig ibland att undra hur vi har lyckats snurra till det så till den milda grad som vi har gjort.

Det finns mycket att säga om detta. Jag har en del genomgripande funderingar som jag vid tillfälle ska försöka uttrycka. Men fram till dess får ni hålla till godo med en liten anekdot från verkligheten.

I veckan beslutade vi i kommunstyrelsens ledningsutskott att återigen tillåta tivoliverksamhet på Stora Torg.

Eller beslutade och beslutade. Vad vi egentligen sa ja till var att med vårt gillande skicka vidare frågan till kommunstyrelsen. Så att kommunstyrelsen kan fatta samma beslut.

Eller beslut och beslut. Vad kommunstyrelsen egentligen ska säga ja till är att med sitt gillande skicka vidare frågan till kommunfullmäktige. Så att kommunfullmäktige kan fatta samma beslut.

Eller beslut och beslut. Vad kommunfullmäktige egentligen ska säga ja till är att om polisen frågar kommunen om det är okej att godkänna en ansökan om att få ställa upp en karusell på Stora Torg vid särskilda tillfällen så har kommunen inget emot det.

Så ser alltså den kommunala beslutsgången ut i en fråga som gick ut på att stryka en enda mening i ett dokument. Eller egentligen i två olika dokument. Som båda handlar om samma sak. Fast bara nästan.

Fast detta är ändå bara halva sanningen. Vad som egentligen har skett i ärendet är att teknik- och fritidsnämnden fattade samma beslut i november 2014. Baserat på en tjänsteskrivelse från en tjänsteman. Som har utrett frågan under hösten. Och som under resans gång har bollat ärendet med Halmstads krögarförening, med Miljö- och hälsoskyddskontoret, samt med vårt eget eventbolag Destination Halmstad. Men våra 17 utsedda politiker i teknik- och fritidsnämnden har av någon anledning inte rätt att bestämma en sådan omvälvande sak helt själva, utan deras uppgift är bara att initiera frågan. Så att kommunfullmäktige, via kommunstyrelsen, kan fatta beslutet. Sisådär ett knappt verksamhetsår senare.

Jag vet inte, jag. Visst, det är viktigt med demokratiska processer. Även när det handlar om karuseller. Men ändå. Om någon driftig näringsidkare eller förening nu hade hoppats på att få ställa upp en karusell på Stora Torg i sommar så är det nog för sent nu. Vi får väl hoppas att det var hösten de siktade på. För det är ju fortfarande möjligt att fullmäktiges ledamöter får kalla fötter inför denna omtumlande förändring och återremitterar frågan till höstens första sammanträde. Sannolikt blir det inte så. Men för den som tänker skriva på ett avtal med en karuselluthyrare så är det möjligen så att ”sannolikt” inte är good enough.

Så kommer jag att vänja mig vid den långsamma kommunala byråkratin? Antagligen. Men jag hoppas inte det. För jag tror att det behövs åtminstone en kritisk röst som då och då ställer frågan:

”Hur kunde det bli så här?”

1 kommentar

  1. Är inte detta samma sak som när en del politiker är mot EU? Ska Bryssel bestämma över oss i Sverige.

    För många politiker är det viktigt att INTE delegera makt.

    En bekant som var kommunalpolitiker i Varberg berättade att han och andra politiker varit ute på stan och bestämt hur ett cykelställ skulle ställas upp på en förutbestämd plats. ”Vi kan inte låta tjänstemännen bestämma sådant. Då blir det lätt galet.”

    Har man inte förtroende för sina tjänstemän har man valt fel tjänstemän. Har man inte förtroende för nämnder har man valt fel personer i nämnderna … eller vad det kallas.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: