Och argast av dem alla var … moderaten

ArgOckså moderater behöver bli lite arga ibland. Eller visst, det blir vi ju. Men oftast bara när regeringen höjer skatten, eller hindrar små vinproducenter att sälja vin i egen butik. Och det är såklart helt okej. Vi ska stå upp för det vi tror på.

Men ibland händer det tråkiga att det är just det vi tror på som sparkar oss i häcken. Som när enskilda förskolor snålar på maten. Eller när en friskolekoncern missköter sin ekonomi så till den milda grad att de går i konkurs.
Då blir vi sällan riktigt arga. Och det är definitivt ett problem.

För väljarna i allmänhet vill ha sin valfrihet. 8 av tio svenskar vill ha rätt att välja vårdcentral. Vi vill kunna välja en annan skola än den som ligger nästgårds. Och det kan vi. Än så länge. Det är system som vi moderater har skapat och det är system som vi är stolta över. Så när enskilda företagare jävlas med de systemen så borde vi inte reagera passivt, utan vi borde bli riktigt förbannade. Det betyder ju inte att vi inte gillar systemen. Tvärtom. Det betyder att vi står upp för systemet. Och för skattebetalarnas pengar.

Vår passivitet i de här frågorna har nog olika förklaringar. Ofta handlar rapporteringen i media om rena överdrifter, ibland till och med direkta felaktigheter. Vår eventuella ilska har då riktats mot ”vänstermedia” och vi har fokuserat på att förklara hur det egentligen var. Men jag tror också att vi har varit rädda för att moderat kritik mot enskilda företagare skulle kunna underminera tilltron till de system som vi har skapat.

Ironiskt nog så är det i stället vår passiva hållning som har bidragit till att tilltron till systemen hotas. Och då slutar det också så illa så att regeringen tillsammans med vänstern lyckas tillsätta en utredning som har som huvudsyfte att stoppa möjligheten till vinster i välfärdsföretag. Och därmed i stort sett slå sönder förutsättningarna för den marknad som har visat sig leverera mycket bra resultat. (Bara för att nämna ett par exempel så har privata vårdgivare högre löner, nöjdare medarbetare, färre patienter per läkare och toppar listorna över vårdcentraler med högst betyg i nästan varenda landsting.)

Nu finns det ändå visst hopp. Två veckor efter att regeringen tillsatte sin utredning så meddelade moderaterna att vi kommer att göra ett försök att ändra direktiven till utredningen. Syftet är att utredningen snarare ska fokusera på kvalitet än på vinster. Det är inte omöjligt att ett sådant förslag kan få stöd i riksdagen. (Och då vill jag passa på att tipsa alla mina partivänner om att ta en titt på Jonas Sjöstedt för en liten lektion i hur man manifesterar ilska i TV.)

Vår partisekreterare Tomas Tobé sammanfattar det moderata förslaget ganska bra i DN:
”-Moderaterna måste ta väljarnas oro för vanskötsel, oseriösa aktörer och ohemula vinster på större allvar.”

Så är det. Och i det ligger självklart inte bara att tillsätta en utredning.
Ibland måste vi helt enkelt våga bli lite heligt förbannade.

————

Photo credit: Angry via photopin (license)

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: