Gör inte rätt – gör görrätt!

14+Renhållning+cyklar+webKan du precis som jag ibland uppfyllas av en känsla av präktighet när du slänger din gamla cykel i rätt container på återvinningscentralen? Du vet, när man nöjt konstaterar att man till punkt och pricka har följt instruktionerna från kommunen och placerat cykeln där den hör hemma. Visserligen i soporna – men utan tvekan i rätt sopor. 

Jag vill inte ta ifrån dig känslan av att göra rätt. För det gör du ju. Det är så vi har ordnat vårt samhälle. Vi köper något nytt, använder det, köper nytt igen och slänger det som med åren har blivit gammalt. Inte minst i Halmstad, där våra avfallsmängder med god marginal överstiger vad som är normalt i landet. (I Majorna, där jag växte upp, har man en lite annan filosofi. Därav göteborgskan i rubriken.)

Häromdagen satt vi några politiker från olika partier och pratade om återvinning. Efter en stund halkade vi in på ämnet invandring och någon påpekade att på många platser i världen så är man visserligen inte lika duktig på att källsortera som vi är, men att det egentligen inte behöver betyda att vi är bättre. För det som vi betraktar som sopor i Sverige, det betraktas i stället som en tillgång i många andra länder.

Det är värt att fundera på.

Jag slängde själv en gammal cykel i helgen. Den hade stått ute lite för länge i snö och regn och blivit ganska rostig. Punktering hade den också. Både fram och bak. Helt utan värde i mina ögon. Och även om jag skulle kunna renovera den (vilket jag inte kan) så skulle jag behöva dra igång en försäljning också. Då var det enklare att köra till ÅVC:n och kunna berömma sig själv för att ha slängt cykeln i rätt container. Och i sällskap med en gungställning och en Webergrill är den gamla cykeln nu via en smältugn på väg mot ett nytt liv i det okända. Cykeln kunde onekligen ha mött ett värre öde än så. 

Men … lite rost går ju faktiskt att åtgärda. Punkteringar också. Min gamla cykel hade med en ny kedja och lite kärlek kunnat bli en sprillans cykel i någon annans händer. Och ju mer jag funderar på det, desto mindre stolt känner jag mig över att jag gjorde allting rätt när jag slängde min gamla hoj. För det finns ju faktiskt ett ännu bättre alternativ. 

Vi har en del stelbenta regler i Sverige. Har man till exempel slängt en cykel i rätt container så har ingen annan rätt att renovera och sälja den. I samma ögonblick som den läggs i containern upphör den att vara en cykel och övergår  till att vara avfall. Men däremot går det alldeles utmärkt att självmant lämna in din gamla cykel i Kretsloppans container på ÅVC Flygstaden. Där kan den få ett nytt liv i någon annans händer.

Insamlade cyklar (och mycket annat) renoveras på Haldahuset av arbetslösa som tränas för att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. De nyrenoverade varorna säljs sedan i butiken Kretsloppan på Knäredsgatan, ett populärt shoppingmekka inte minst för fattiga högskolestudenter. Win-win-win, alltså. 

Så nästa gång du tänker slänga något på återvinningscentralen, tänk på att det kan finnas något som är ännu mer rätt än att bara göra rätt. Vi kan väl kalla det för att göra görrätt. 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: