The power of ping pong

LitetPPP-LoggaKänner du till Ping Pong Power?
Bordtennis-VM 2018 i Halmstad, tänker du kanske. Det är rätt. Och fel. För Ping Pong Power är så mycket mer än bara ett VM. Det är också ett gigantiskt socialt- hälso- och integrationsprojekt – där VM bara är dragloket.

Men vilket fantastiskt draglok detta är! Fler än 1000 spelare från över 100 länder. Hundratals miljoner TV-tittare. 10 000 hotellnätter – om man bara räknar de aktiva. Och detta i den minsta stad som någonsin har fått äran att arrangera VM i bordtennis (bland tidigare arrangörer märks Kuala Lumpur, Tokyo och Moskva). För kommunen, näringslivet, föreningslivet och Halmstadborna innebär detta självklart en lika stor möjlighet som utmaning.

Bakom det unika beslutet att placera VM för en av världens största sporter i lilla Halmstad hittar vi ett målmedvetet och engagerat arbete av det lilla kommunala bolaget Destination Halmstad.
Väldigt förenklat har de en enda uppgift: Sälj in Halmstad! Och ger man en grupp kreativa människor ett sådant uppdrag, ja då kan det faktiskt sluta med ett VM i bordtennis. (Klicka här för att se filmen som gav oss VM.)

Om vi bara skulle ha som ambition att ”sätta Halmstad på kartan” skulle vi därmed vara i mål.
Men Ping Pong Power handlar om så mycket mer än om bara lite tillfällig uppmärksamhet. Ping Pong Power siktar högre än så. Hela Halmstad ska tänka pingis. Oavsett om du går på förskola eller bor på äldreboende kommer du att kunna bli en del av Ping Pong Power. Internationella pingisarrangemang kommer att kanta vägen fram till VM och generera turistnätter och arbetstillfällen. Hundratals volontärer och funktionärer ska förberedas för att representera Halmstad på all världens språk – snacka om integrationsprojekt! För hela kommunen är det självklart en fantastisk möjlighet att kunna ta rygg på ett sådant arrangemang.

Jag gillar verkligen den här modellen som Destination Halmstad jobbar efter och som de också använder i andra projekt. Bakom kulisserna på TV-spelsmässan Game Masters pågår det till exempel redan en mängd aktiviteter som är att betrakta som rena spinoffer på själva mässan. Företag växer fram och jobb skapas i kölvattnet. Och det är så vi måste se på destinationsutveckling. Det är i kölvattnet det händer grejer.

Till sist bara några ord om pingisen som sport. Jag fick i veckan chansen att lyssna på HBTK:s engagerade ungdomstränare Magnus Mallander. Han påminde mig om vilken fantastisk sport pingis är. Det gör ingenting om man inte är så bra, sa han, för det finns alltid någon annan som inte heller är så bra som kan stå på andra sidan bordet.
Alla kan spela pingis, sa Magnus Mallander. Och när han några minuter senare lyckades engagera 50 kommunpolitiker i en rundpingisturnering så insåg jag att han hade rätt. Pingis är en underbar sport.
Och jag vill plötsligt ha en gillestuga!

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: