Höga tankar och låga temperaturer

Fotograf Christel LindDet går knappast att överdriva högskolans betydelse för Halmstad. Självklart inte minst för att den förser vår arbetsmarknad med den högutbildade arbetskraft som är ett måste för att vårt näringsliv ska kunna hänga med i konkurrensen. Men också för att det pågår en mängd kvalificerad forskning på högskolan. Forskning som kan hjälpa både offentlig och privat verksamhet att utvecklas.

För mig är det självklart att Halmstads kommun ska ha ett nära samarbete med högskolan på så många områden som möjligt. Vi har mycket att lära av det arbete som de bedriver och förhoppningsvis kan högskolan i sin tur ha nytta av att utveckla sina teorier i samarbete med oss.

Också HEM har ett intressant samarbete med högskolan på olika nivåer. I veckan fick jag lite oväntat chansen att tillsammans med några av HEM:s anställda äta lunch med Sven Werner, professor i energiteknik vid Högskolan i Halmstad. Det var en utmaning, kan jag säga. Fyra ingenjörer och så jag. Så hårt har jag inte tvingats spänna öronen på länge.

Sven Werner är en känt namn inom fjärrvärmeforskning och är just nu fullt sysselsatt med att forska på fjärde generationens fjärrvärme, som bland annat innebär betydligt lägre vattentemperaturer än idag.

Dagens fjärrvärme arbetar normalt i temperaturer på 90 grader eller högre. Det finns ett antal nackdelar med detta. Olycksrisken är en, även om det tack och lov är ganska ovanligt med skållningsolyckor. Energiförlusterna ökar också med högre temperaturer, vilket är ett slöseri både med pengar och miljö. Det finns också ett problem med att leda ut alltför varmt vatten till moderna bostäder som har ett energibehov som kanske bara är en femtedel av vad som var standard för några decennier sedan. I sådana bostäder är låga temperaturer snarare en förutsättning än en möjlighet. Dessutom, vilket är minst lika viktigt, så omöjliggör kravet på höga temperaturer användning av till exempel solenergi i fjärrvärmesystemet. Kort och gott så är fjärde generationens fjärrvärme troligtvis en förutsättning för HEM:s verksamhet på lite längre sikt, så det finns verkligen all anledning för HEM att vara engagerad i detta på ett eller annat sätt.

Riktigt intressant blev det när vi kom in på en diskussion om vad låg temperatur egentligen betyder. 50 grader, säger Sven Werner. 65 svarar ingenjörerna på HEM. Och det är just denna skillnad, dessa 15 grader, som fick mig att inse hur viktig högskolan och dess forskning är. 50 grader är bara en vision – men det är en bra vision. Kan vi nå dit har vi lyckats skapa ett betydligt bättre fjärrvärmenät än idag. Dilemmat är såklart att HEM inte kan ägna sig åt att bygga nät som bygger på visioner, samtidigt som Sven Werner inte kan övervinna sina tekniska hinder utan att få testa det i praktiken. Och det är i detta gränsland, mellan verklighet och vision, som det är så viktigt att vi uppmuntrar till samverkan mellan kommun och högskola. Och detta är relevant för många kommunala verksamheter.

Samtalet gled sedan in på idéer om energilagring vilket är minst lika spännande. Tänk att kunna tillverka värme på sommaren – då vi till och med får betalt för bränslet – för att sedan använda den värmen på vintern när vi normalt får betala dyrt, eller mycket dyrt, för bränslet. Den möjligheten finns faktiskt. Stora undervattensbassänger kan lagra värme under lång tid. Sven Werners forskning tyder just nu på att tidigare ”sanningar” om vad det skulle kosta dessutom är betydligt överdrivna. (Jag får erkänna att jag ibland tappade bort mig i diskussionen mellan ingenjörerna, men jag hängde åtminstone med när de använde enheten kronor.)

Mötet med Sven Werner lämnade efter sig en stark känsla av framtidstro – av att det alltid går att göra saker ännu bättre än idag. Att förmedla den känslan tror jag är en av de viktigaste uppgifter som Högskolan i Halmstad har. Och en av kommunens viktigaste uppgifter är att bejaka den.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: