Det är trots allt dina pengar

StenDu och alla andra skattebetalare i Halmstad överlåter varje år 4 500 000 000 kronor till oss politiker. Det är pengar som du kanske har tjänat ihop genom att gå till jobbet och utföra ett arbete, men som vi gemensamt har beslutat kan användas bättre i kommunens händer än i dina egna.

Detta medför självklart ett stort ansvar. Inte bara för vad pengarna används till – vilket ofta debatteras livligt – utan också för hur de används.
Eller mer konkret: vi ska leverera maximal nytta för varje enskild krona som vi har bett dig att överlåta till oss politiker!

I näringslivet är detta ganska enkelt. Där finns det kunder som hjälper till att uppnå effektivitet. Är priset högre än värdet på produkten så går kunden någon annanstans. Hårt men rättvist. Företaget med det högsta priset tvingas se över sina kostnader och i slutändan leder det till ökad nytta för alla kunder.

I politiken är det inte lika enkelt. Men det är lika viktigt, om inte viktigare. Det är trots allt enklare att byta matbutik än att byta kommun.

Därför har vi i Halmstads kommun ett system som kallas för omprövning, vars syfte är att ständigt se över kostnaderna i verksamheten utan att försämra kvaliteten. (Oppositionen envisas visserligen med att kalla det för besparingar och är i allmänhet mot omprövningssystemet. Men det får de utveckla på sin egen blogg.)

I korta drag funkar omprövningen så här: alla nämnder får varje år i uppgift att ompröva sina kostnader och intäkter med ett visst belopp. Rent allmänt rör det sig om strax under 0,5% av de totala kostnaderna per år. Till exempel har Barn- och Ungdomsnämnden (BUN) fått en omprövning på 6 miljoner för 2015. I relation till deras totala budget på 1600 miljoner så handlar det om knappt 4 promille. Den exakta fördelningen påverkas också av hur effektiv nämndens verksamhet är i jämförelse med andra kommuner.

Betyder det alltså att BUN får 6 miljoner mindre i år än förra året? Nej då. Verksamheter kompenseras samtidigt för volymförändringar från år till år. Fler barn betyder fler kronor (och vice versa). BUN får därför 5% mer pengar i år än förra året. Långt över den normala indexuppräkningen på 1,7%.

Och det är väl detta som ofta blir fel i debatten. I veckan diskuterades till exempel Hemvårdsnämndens omprövning i Hallandsposten. Andelen gamla ökar och kostnaderna stiger – då måste det väl vara fel att lägga en omprövning på deras verksamhet?
Tvärtom! En kostnadseffektiv vård är snarare en garant än ett hinder för att ha råd med god vård till fler i framtiden.

Men …, tänker du kanske nu. Politiker försöker ju alltid hitta på nya namn för saker som väljarna inte gillar. Kan vi inte bara kalla en spade för en spade och en besparing för en besparing?
Absolut. Men då ska vi också kalla en omprövning för en omprövning! (Det där lät inte så klatschigt som jag hade tänkt mig.)

Omprövningar handlar ofta om att jobba smartare och mer resurssnålt än tidigare. Det betyder självklart inte att omprövningen alltid är rosenskimrande. För även om vi moderata politiker ibland vill få det att låta så – så ligger det ju inte travar av pengar i högar i kommunala verksamheter till ingen nytta.
Nej, effektiviseringar handlar i stället ofta om att jobba på ett sätt som kräver mindre personal, vilket självklart får konsekvenser för enskilda anställda. Eller om att ta bort något som uppskattas i verksamheten, men som ändå inte kan anses vara en uppgift för skattebetalarna att finansiera.

Men det är ändå något som måste göras. För i slutändan handlar det trots allt om att det är dina pengar.
Och du har rätt att kräva att vi använder dem på bästa tänkbara sätt.

Fotnot: Bilden på stenen har jag lånat från fyndiq.se

1 kommentar

    • Magnus Ackerot14 mars, 2015 kl. 09:19
    • Svara

    Bra och pedagogiskt Jonas.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: