Vad gör vi när Almega gör jobbet?

KeldaAlla pratar om det

Integrationsfrågan har rusat upp på dagordningen efter valet. Det var väl egentligen ganska väntat. Inte så mycket på grund av Sverigedemokraternas framgångar, utan snarare trots dem. Min känsla är att inget annat parti riktigt har vågat ta i frågan tidigare, möjligen av rädsla för att målas ut som populister. Den risken är nu minimal med fyra år till nästa val. I stället kan vi ta oss an denna utmaning under ordnade former och – framförallt – med helt andra ingångsvärden än vad SD har.

Alla idéer är bra – även de dåliga

Även om jag nu har stora förhoppningar på en viktig och intressant integrationsdebatt de närmaste åren så har det blivit lite stökigt i början. Det blir lätt så när fältet är fritt och det är bråttom att profilera sig på ett område där det finns nya röster att hämta. Kristdemokraterna var först ut av de traditionella partierna. Deras förslag kanske inte kan betraktas som särskilt vitala, men de öppnade åtminstone dörren för oss andra. Folkpartiet hängde på häromdagen med sin gamla trötta valvinnare om språkkrav. Och i Moderaterna skyndar vi i vanlig ordning lite långsammare och har precis tillsatt en ny arbetsgrupp som ska ta itu med frågan. För övrigt bra och logiskt att den leds av Elisabeth Svantesson. Elisabeth är jobb. Jobb är integration.

Och så har vi Centern. De är raska och pigga – precis som en center ska vara – och lanserade i veckan ett par ganska intressanta idéer. Lite mer nytänkande än vad vi andra har lyckats med hittills – men ändå inte. För bakom åtminstone ett par av deras förslag går det att hitta en helt annan avsändare.

Almega gör jobbet

Arbetsgivarorganisationen Almega har nämligen nyligen släppt ”Handbok för effektiv integration”, med 11 konkreta förslag till reformer. Och där hittar jag åtminstone två av Centerpartiets nya integrationsförslag.
Och när jag läser rapporten så kan jag inte låta bli att tänka att Almega nu har gjort jobbet som vi politiker borde ha gjort för längesedan. Ni vet, lite som den där gamla Arla-reklamen – ”Vad gör du när Kelda gör jobbet?” Ja, inte vet jag. Käbblar?

Almega presenterar alltså 11 konkreta integrationsreformer som de bedömer kan skapa uppemot 100 000 nya jobb. Och det är reformer som har allt av det nytänkande som jag tycker att även de politiska partierna borde ha kunnat uppbåda för längesedan. Ta asylboendena som exempel. En asylsökande tillbringar i snitt 112 dagar på sitt boende i väntan på asylbesked. Vissa får ja, andra får nej. Men ingen får undervisning i svenska eller i samhällsorientering under tiden. Almegas förslag är att sluta upphandla boenden och i stället upphandla integrationsinsatser. Med sängplats. Smart och kreativt. Vad har politiken levererat på det området? Ett förslag om billiga modulhus med låg standard!

Det är fint att stjäla

Jag tänkte inte gå närmare in på Almegas förslag än så. Den intresserade kan med fördel läsa hela rapporten här.
Jag är bara glad att debatten äntligen har tagit fart och att den redan har fått ett så stort inslag av ny energi genom Almegas och deras arbetsmarknadekonom Li Jansson. Och jag tittar lite avundsjukt på Centern som så snabbt fångade upp ett par av förslagen och gjorde dem till sina.

För visst är det väl så – att goda idéer är till för att stjälas?

 

2 kommentarer

    • Jenny Axelsson29 januari, 2015 kl. 02:08
    • Svara

    Almega är en samordnad AGO för tjänsteföretagen. Att C, med sin småföretagarfokuserade politik och Almega går hand i hand vad gäller förslag kring effektiv integration är inte knepigare än att gräset växer bäst med rätt näring i jorden.
    Stöld? Nej. Inte ens Partners in crime. Bara Par i klöver, förlåt, hjärter.

    1. Okej då. Ni frias på samtliga åtalspunkter 😉

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: