Släpp loss kreativiteten!

Minecraft

Framtidens Kristianstad?

Vikten av att lyssna

I all samhällsbyggnad är Medborgardialog en viktig del av beslutsprocessen. Kanske har du själv tagit chansen att delta i något sådant projekt i Halmstad? Ibland sker det i det lilla – när berörda grannar tar chansen att uttala sig om en ny detaljplan för en tomt. Ibland sker det i större omfattning – som när den stora översiktsplanen för hela kommunens utveckling fram till 2030 presenterades för alla invånare för några år sedan.

Medborgardialog är inte bara för syns skull. Delaktighet är en mycket viktig del av den kommunala demokratin. Det handlar inte bara om att förankra beslut hos Halmstadsborna, utan också om att ta del av synpunkter och idéer som politiker och tjänstemän har missat under arbetets gång.
Ofta leder synpunkter från företag, organisationer och enskilda till att utkast revideras och får en annorlunda utformning än det ursprungliga förslaget.

IMG_0066.PNG

Planområdet för Tullkammarkajen

Plötsligt händer det

Men så dyker det ibland upp ett projekt som känns lite extra spännande. Tullkammarkajen är ett sådant. Ett stort område längs Nissan ska bebyggas med 600 bostäder och när det är helt färdigt runt 2030 kommer det att sätta en helt ny prägel på Halmstad. Och även om det fortfarande är i sin absoluta linda så är det politiska samtalet i Halmstad redan fullt av idéer om hur det ska se ut.
Ska det vara en grön oas där porlande vattenvägar binder ihop bostäder, kontor och butiker? Eller ska det vara Halmstads Riviera, där man med ett par steg kan ta sig från uteplatsen till båtplatsen? Eller ska det kanske till och med vara en social smältdegel där dyra bostäder varvas med billiga – och där vi gör allvar av att idén om att bryta upp segregationen i Halmstad?
Efter att planerna har uppmärksammats i Hallandsposten i veckan kan jag tänka mig att liknande samtal nu också förs runt många köksbord ute i kommunen.

Involvera barn och unga

Jag får säkert många anledningar att återkomma till mina tankar om det här spännande projektet. Men jag skulle redan nu vilja sälja in en idé om just medborgardialogen. Den första bilden i inlägget kommer från Kristianstad och visar ett av många förslag till hur ett framtida bostadsområde skulle kunna se ut. Inget konstigt med det. Det unika är i stället att Kristianstad har byggt upp en del av staden i Minecraft och sedan låtit alla som vill utforma den nya stadsdelen. Inte minst har en stor grupp unga Kristianstadsbor deltagit i projektet – och exemplet på bilden visar just hur några av dessa ungdomar har tänkt sig att stadsdelen ska se ut.

Jag tror att det är viktigt att vi inte begränsar oss i traditionella idéer om hur Medborgardialog ska se ut. Och det har vi heller inte gjort de senaste åren. Det finns många goda exempel på hur kommunen har involverat medborgarna på nya sätt och detta skulle kunna bli en del av den utvecklingen. Denna gång riktat extra mycket mot barn och ungdomar – varav de flesta faktiskt kommer att ha fyllt 30 när väl projektet är helt slutfört.

Tullkammarkajen är ett av Halmstads absolut viktigaste framtida byggprojekt. Jag skulle verkligen vilja att det utformades i dialog också med de unga Halmstadborna. Och då är Minecraft ett fantastiskt verktyg. Vi som har barn i den åldern förundras varje dag av de fantasivärldar som de bygger upp. Och av hur genomtänkta och sammanhängande dessa världar faktiskt är.

Att involvera barn och ungdomar i Tullkammarkajen skulle vara ett fantastiskt startskott på den här resan. Och det skulle inte förvåna mig det minsta om vi står där på Tullkammarkajen år 2030 och konstaterar att just den där huskroppen eller just de där vattenvägarna tog sin form i huvudet på en 12-åring för 15 år sedan.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: