Skuggboxningens tid är förbi

Ring_View_1.jpg02fee847-4163-45a1-bae1-febd38920b9aLargerEn kvällskurs-junkie föds

Ett av mina starkaste minnen från skolåren på 80-talet är SIA-kurserna. De var resultatet av en statlig idé om att skolan bland annat skulle knytas närmare föreningslivet. Det ledde till att alla vi barn på Kungsladugårdsskolan varje termin fick en liten katalog med nya och spännande kvällsaktiviteter att välja mellan.
Jag maxade SIA. Jag tog mig an kurser i pingis, handboll och basket – självklara val för en idrottsintresserad kille i 10-årsåldern. Men jag gav mig också på lite mer oväntade fritidsaktiviteter – som brevduveuppfödning och luftgevärsskytte.
Och så var det boxningen.

Får man inte slåss på riktigt?

10 år gammal tog jag mig till en illaluktande träningslokal hos Majornas Boxningsklubb och tränades i konsten att skada en motståndare med händerna. Eller – det var det jag hade trott i alla fall. Verkligheten såg självklart helt annorlunda ut. Träningspassen gick ut på att hoppa hopprep och skuggboxas mot en spegel. Öva, öva, öva. Hoppa, ducka, jabba, blockera. Alltid mot en imaginär motståndare.
Hur reagerade jag då till slut på att ställas framför en riktig motståndare? Det fick jag aldrig veta. Jag tröttnade på skuggfajtandet och anmälde mig till en bakkurs i stället. De illaluktande boxhandskarna byttes mot väldoftande scones och syltgrottor. Gladast var nog mamma.

I röd ringhörna: ingen!

Även om jag tidigt la handskarna på hyllan, så kan jag fortfarande bli frustrerad över att behöva skuggboxas. I valrörelsen i höstas blev det extra tydligt. I blå ringhörna stod åtta år av konkret Allianspolitik – i röd ringhörna ett fluff av löften om allt. Vi försökte självklart så gott vi kunde att konkretisera vår låtsasmotståndare – men 8 år av hopprepsövningar hade gett dem ett fint fotarbete. Så fort vi kunde börja ana konturer av vad en rödgrön politik skulle innebära så gled de undan och vi fick fortsätta slå oss trötta mot en skugga. Höjer ni skatten? Sänker ni den? Blir Bromma kvar? Kommer krogmomsen att höjas? Är ni ens regeringsdugliga? Ja. Och Nej. Vi får se, svarade skuggan och duckade skickligt.

Match på riktigt

Men det var då, det. Nu går vi till val igen och den här gången är det på riktigt. Den rödgröna boxaren har varit uppe i ringen och presenterat sig. Den raka vänstern som en och annan hade hoppats på uteblev kanske, men ett par oväntade vänsterkrokar hanns med innan sekonden bröt matchen på grund av teknisk knockout. Vi fick inte se allt, men vi fick sannerligen se tillräckligt för att kunna konstatera en sak inför den kommande valrörelsen: skuggboxningens tid är förbi.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: