En ljusning för Örjans Vall?

orjans_vall_flygfoto_496

Svenska Fotbollförbundets krav på de allsvenska fotbollsarenorna har irriterat många kommunpolitiker genom åren. Halmstad är en av flera mindre kommuner som har hamnat i en slags gisslansituation där långtgående regler beslutas bortom vår kontroll och där hot om tvångsnedflyttning av HBK ständigt vilar som ett mörkt moln över varje satsad eller osatsad krona på Örjans Vall.

I längden blir detta självfallet ohållbart i en bransch där varje tanke på att klubbarna skulle finansiera sina egna arenor ses som något udda och otänkbart.

En lång kravlista

Låt mig bara först inleda med ett par exempel på de krav som SvFF ställer på HBKs hemmaplan:

  • Max 20% av publikplatserna får vara ståplatser
  • Presskonferensrummet ska ha 75 (!) sittplatser.
  • Media ska ha tillgång till 50 arbetsplatser med plats för dator.
  • Allsvenskans arenor ska totalt ha 950 VIP-platser som fördelas mellan arenorna.

En del av dessa regler har självklart orsakat hårda diskussioner. Vilken allsvensk match på Örjans Vall skulle till exempel locka 50 skrivande reportrar? Och när det gäller reglerna om sittplatser så blir konsekvensen att dagens publikkapacitet på 12-15000 skulle minska till under 5000 om ingen ombyggnad sker.

Detta är också bakgrunden till att det nu pågår en renovering där kommunen ersätter ståplatser med sittplatser. Publikkapaciteten blir ändå betydligt mindre än tidigare, men Örjans Vall kommer åtminstone kunna klämma in strax över 7000 åskådare.

Men så hände det något…

Den 28 november i år träffades SvFF för årsmöte och plötsligt visade det sig att proteststormarna från landets hårt prövade kommunpolitiker (t ex genom denna artikel) hade gett effekt. De helt nya regler som vi har att förhålla oss till säger att:

  • Max 50% av publikplatserna får vara ståplatser
  • Presskonferensrummet ska ha 50 sittplatser.
  • Media ska ha tillgång till 25 arbetsplatser med plats för dator.
  • Allsvenskans arenor ska totalt ha 500 VIP-platser som fördelas mellan arenorna.

Åt detta kan man bara applådera – och som en direkt konsekvens har det redan beslutats att Västra Stå blir kvar minst ett år till. Jag hoppas att detta också innebär att en del av de 75 miljoner som har avsatts för Örjans Vall kan fördelas om. Pengarna räcker som bekant inte till allt och många av klubbarnas egna önskemål har fått stryka på foten för att tillgodose fotbollförbundets orimliga krav.
Så även om det var väldigt olyckligt att kommunen misslyckades med att komma igång med renoveringen i tid, så kanske det denna gång ändå förde med sig något gott.

Detta är dock ren spekulation från min sida. För vem vet vad SvFF beslutar dig för att ändra till nästa år?

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: