Vi öppnar dörren till en ny värld

Bild från nofall.se

Bild från nofall.se

Idag skulle jag vilja ta upp det som på politiskt språk kallas för tillgänglighetsproblem. Ett tillgänglighetsproblem kan lite förenklat beskrivas som att på något vis begränsas i vardagen på grund av handikapp.

Vardagen är full av sådana begränsningar om man har ett funktionshinder och för att lösa en del av dessa har vi i Halmstad infört Tillgänglighetsmiljonen – ett årligt återkommande stöd som är tänkt att lösa tillgänglighetsproblem där lösningen inte ryms i den vanliga verksamhetens budget.

Stödet kan bara delas ut till kommunens egna nämnder, men de måste först lämna in en ansökan och en beskrivning av projektet. Ett par gånger om året får sedan vi i kommunstyrelsen möjlighet att gå igenom ansökningarna och bevilja eller avslå stöd till olika projekt.

På tisdag är det dags igen. Därför tänkte jag passa på att beskriva ett av de guldkorn som jag har hittat i ansökningarna.

Bilden visar en konståkerska som demonstrerar systemet ”No fall”, som används i ishallar för att underlätta för (bland annat) funktionshindrade att åka skridskor. Systemet innehåller en rundbana som installeras i taket och där en lina hjälper till att hålla åkaren på fötterna. På så sätt öppnar man en helt ny värld för ungdomar som tidigare inte har kunnat delta på samma villkor som sina kompisar. Teknik- och Fritidsnämnden har nu ansökt om pengar för att kunna installera ett sådant system i Halmstads arena.

Det är verkligen ingen självklarhet att barn och unga med funktionshinder får möjlighet till alla aktiviteter som andra unga ser som en självklarhet. Att till exempel åka skridskor kan vara svårt nog ändå, och att göra det med funktionshinder är i många fall en ouppnåelig dröm. Därför är det så fantastiskt att vi har den här möjligheten att fördela lite extra pengar till ändamål som kanske annars aldrig hade blivit verklighet.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: