Det dödliga fallet

Peppar_peppar_2014_jpg

MSB:s kampanj mot fallolyckor

Av någon anledning kom jag att tänka på flugor idag. Möjligen på grund av de irriterande bananflugorna som har flyttat in i köket och vägrar lämna oss i fred.
Men en fluga är också slang för något som är populärt. Raka motsatsen till mina snyltgäster i köket alltså.

En aktuell politisk fluga är att hitta lösningar på problemet med fallolyckor i hemmet. Det är också temat för en ny kampanj från MSB – Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Det är inte en dag för tidigt. Jag har tyvärr på nära håll fått uppleva hur förödande det kan vara att bli äldre och få problem med balansen. Problem som leder till att sju människor avlider varje dag i Sverige på grund av fallolyckor.
Och utöver det rent mänskliga lidandet så kostar dessa olyckor samhället 25 miljarder om året – samtidigt som vi bara lägger 3,5 miljarder på att förebygga dem. Som jämförelse lägger vi 44 miljarder om året på att förebygga de vägtrafikolyckor som årligen kostar samhället 24 miljarder.
Just det! Mindre än fallolyckorna, alltså.

Halmstads kommun har nu genom Hemvårdsnämnden bestämt sig för att göra något åt problemet med fallolyckor. Och vi gör det genom att slå två flugor i en smäll. (Återigen dessa flugor, alltså.)

Halmstads kommun erbjuder redan idag daglig verksamhet för människor med olika typer av funktionshinder. Den dagliga verksamheten syftar till att erbjuda meningsfull daglig sysselsättning för människor som inte passar in på den vanliga arbetsmarknaden. Men det nya är att en av dessa sysselsättningar från och med i november är att arbeta som Fixare, där äldre eller människor med funktionsnedsättning kan få hjälp att lösa enkla vardagliga problem – just sådana som tyvärr alltför ofta leder till fall i hemmet. Fixartjänsten kan till exempel hjälpa till med att sortera sopor, byta lampor, flytta möbler eller hänga upp tavlor.

I mina ögon är detta en idé där det bara finns vinnare. Tänk om politiken kunde vara sådan varje dag.

Läs mer:

Fixartjänst i Halmstads kommun

MSB:s material om äldres säkerhet

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: