Regeringen kan få sitt eget Nuon

Vattenfall_AKW_Kruemmel_09-2012-06Knappt har bläcket på regeringsförklaringen torkat förrän den nyvalda S/MP-regeringen står inför sitt första stora dilemma: den tyska kärnkraften.

Att statligt ägda Vattenfall kommer att tvingas stänga sina tyska kärnkraftverk har varit klart sedan länge. Det har också varit känt att företaget planerar att stämma tyska staten för att kompenseras för tvångsnedläggningen. Men först nu vet vi hur kravet ser ut. Och det är antagligen med stor vånda som Sveriges nya miljöminister Åsa Romson nu tvingas konstatera att det rör sig om ett rekordbelopp: 43 miljarder.

Hennes tyska partikollegor gick enligt uppgift i taket när de fick beskedet om summan och de ställde snabbt krav på den nyvalda svenska regeringen att dra tillbaka skadeståndsanspråket.

Då är det lätt att sätta sig in i Åsa Romsons dilemma. För hon har egentligen bara två alternativ:

  • Antingen ställer hon sig bakom kravet på ersättning för de kärnkraftverk som hon tycker så genuint illa om,
  • eller så säger hon nej tack till de 43 miljarder kronor som skulle tillfalla Vattenfalls ägare – alltså svenska folket.

Den här frågan har alla möjligheter att bli den nya regeringens Nuon – men på en betydligt högre nivå. Och med en helt annat twist. För när alliansregeringen hånades för Nuon-affären så ska man ändå komma ihåg att Nuon-förlusten på 30 miljarder trots allt ”bara” var resultatet av ett affärsbeslut som i efterhand visade sig vara dåligt. Den europeiska energimarknaden kollapsade först efter att affären hade gjorts upp och Vattenfall stod aldrig inför valet att förlora 30 miljarder eller att inte göra det.

Det valet står Åsa Romson inför nu. Och jag avundas henne inte. För detta är en fråga som har alla möjligheter i världen att leda till en regeringskris.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: