Påtvingad frihet är dålig frihet

choosing_a_doctor1Sverige har sedan 2009 en tvingande lag om fritt vårdval i primärvården – vilket i praktiken innebär rätten att välja vårdcentral. I korthet betyder det att alla landsting är tvingade att ha ett system där privata vårdcentraler kan starta verksamhet och där du som patient kan välja vilken vårdcentral som ska vara ”din”.

Den nya regeringen har nu lovat att avskaffa detta tvång och i stället göra valfriheten valfri för landstingen.
Och tvärtemot vad man kanske kan tro så tycker jag att det är ett både logiskt och klokt beslut.

Lagen om valfrihet har visserligen gett oss en lång rad nya vårdcentraler. Ofta centralt, oftast i närhet till där människor arbetar. De får överlag gott betyg av patienterna och i de flesta landsting är det privata vårdcentraler som ligger i topp när det gäller patientnöjdhet. I Halmstad är det till och med så att två av våra privata vårdcentraler ligger på topp 5-listan över landets mest populära vårdcentraler.

Men ändå. Varför tvång? Ta till exempel landstinget i Västerbotten. Där samlade Vänstern och Socialdemokraterna mer än 53% av väljarna i årets val. Västerbotten är därmed Sveriges rödaste landsting och dess väljare har mer än tydligt visat att de inte är intresserade av att smaka på valfrihetens frukter.
Så varför ska då riksdagsmän från Halland, Stockholm och Jönköping bestämma att Västerbotten måste låta Capio öppna en vårdcentral i Umeå. Var ligger västerbottningarnas valfrihet i det?

Nej, här är jag alltså överens med regeringen och Vänsterpartiet. Inte om att valfrihet i sig är dåligt, utan om att Västerbottens väljare ska ha lika stor rätt att tacka nej till valfrihet som vi hallänningar har rätt att tacka ja till densamma.

Och skulle de sedan ångra sig – ja, då är det ju inte värre än att de väljer att rösta blått i nästa val.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: