Gör Halmstad till ett laddkluster

Elbilar

Aktuell elbilsstatistik från Power Circle

Elbilen är på framfart just nu. Än så länge i ganska liten skala, men med ett antal mycket intressanta lanseringar under 2014 så ser det mesta ut att peka uppåt för den nya tidens miljöbilar.

Tesla-boom i Norge

I grannlandet Norge satsas det extra hårt – och där har i det närmaste osannolikt höga subventioner inneburit en boom av dyra elbilar från amerikanska Tesla. Teslas affärsidé är att inte enbart bygga bilar, utan att också bygga infrastruktur för snabbladdstolpar. För att ytterligare öka intresset för sina bilar så har de nyligen annonserat att det är dags att bygga snabbladdare även i Sverige.

Svenska projekt

I Sverige pågår redan olika projekt med snabbladdningsstationer. Till exempel så driver Preem och Fortum ett gemensamt projekt som ska knyta ihop storstadsregionerna. Och på det lokala planet har Halmstads kommunala bolag HEM planer på att bygga snabbladdningsstationer som drivs av el från den nya solcellsparken i Skedalahed.

Både snabbt och långsamt

Vad innebär då snabbladdning? Jo, att du kan ladda din bil på 20 minuter. För en elbil är 20 minuter till full tank mycket snabbt. Men för att vara en tankning så är 20 minuter däremot väldigt långsamt. Och för den näringsidkare som lyckas locka till sig de urladdade elbilsägarna är det en drömsituation. Med bilen fast förankrad vid en sladd i 20 minuter behöver de något att göra. Varför inte äta?

Halmstads unika läge

Det intressanta är att Halmstad har ett utmärkt läge för snabbladdning. Vi befinner oss mitt mellan två storstäder – båda på ett avstånd som ligger inom räckvidden för en modern elbil. Jag tror därför att det skulle vara en mycket god idé att försöka skapa ett laddkluster längs E6 i Halmstad. Flera av tillverkarna har dessutom unika tekniska lösningar, så det finns poänger med att försöka samla dem på samma ställe. De konkurrerar inte om samma kunder.

Kluster i Halmstad

Att lägga ett sådant kluster i anslutning till en befintlig bensinstation skulle kunna generera bra intäkter till mackägare som plötsligt får kunder som måste tanka betydligt längre än vad som är normalt. Denna idé har jag framfört till Halmstads Näringslivsbolag. Förhoppningsvis kan de locka de olika intressenterna till ett spännande samarbete i Halmstad.
Idén har än så länge mottagits positivt och jag ser med spänning fram emot att den kan bli verklighet i framtiden.

Uppdatering 8 juli: Läser att Tesla idag öppnade sin första svenska supercharger i Karlstad. I samband med detta framkom att de planerar att bygga en charger vid MAX i Falkenberg.

Länkar:

Halmstad satsar på solceller och elbilar

Tesla bygger laddstationer i Sverige

Elbilsstatistik från Power Circle

Preem och Fortum bygger snabbladdningsnät i Sverige

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: