Tala är silver. Tiga också.

promilleSverige står för en promille av jordens utsläpp av växthusgaser. Det innebär – i praktiken – att Sveriges andel av utsläppen är försumbar.
Problemet är bara att det i slutänden inte är länder som orsakar utsläpp, utan människor. Så om landet Sverige hävdar att vår andel av utsläppen är försumbar – hur ska då var och en av Sveriges 9 miljoner invånare kunna motiveras att minska sina utsläpp? Och om inte var och en av Sveriges invånare drar sitt strå till stacken – hur kan vi då förvänta oss att resten av jordens 7 miljarder invånare ska göra det?
I frågan om Sveriges försumbara utsläpp tycker jag alltså att det är bäst att tiga.

Men ändå.
Sverige står trots allt bara för 1 promille av utsläppen. Så hur man än vänder och vrider på det moraliska ansvaret så kommer vi inte ifrån att 99,9% av utsläppen sker någon annanstans. Och hur man än vänder och vrider på molekylerna så är det dessa 99,9% av utsläppen som kommer att orsaka de klimatrelaterade problem som forskarna varnar för.

I Sverige har vi sedan länge en skatt på koldioxid som effektivt har drivit marknaden mot snålare och mer förnybar energianvändning. Det är helt naturligt. Det är så en marknad fungerar. Konsumenter vill ha billigare alternativ och möjligheten för företag att tjäna pengar på denna nya efterfrågan sätter enorma forskningsresurser i rörelse. Vissa idéer funkar, andra inte. På så sätt är marknaden alltid bättre än politiker på att lösa den här typen av problem.
Därför tycker jag att huvudfokus för den svenska klimatpolitiken måste vara att nå en internationell överenskommelse om koldioxidskatt.
I frågan om Sveriges försumbara utsläpp tycker jag alltså att det är bäst att tala.

Tala är silver. Tiga också. Guld blir det först när man lyckas göra båda samtidigt.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: