Skönheten ligger i betraktarens öga

Vind

Bild: Martin Johansson, falo.se

Det är inte alltid vindkraftverken är lika vackra som på fotograf Martin Johanssons bilder. Men visst är ett vindkraftverk i full fart mer vackert än fult. Eller?

De flesta är idag överens om att vindkraften är en viktig del av lösningen på de klimatutmaningar som vi står inför. Därför är det bra att dess betydelse för svensk elproduktion ökar kraftigt. Under alliansregeringens sju år har produktionen av vindkraft i det närmaste tiodubblats. I praktiken innebär detta att om bara 6-7 år så kommer vindkraften att producera lika mycket el som hela kärnkraftverket i Ringhals. Vindkraften är inte längre bara en marginell företeelse.

Men i takt med att antalet vindkraftverk ökar, så ökar också antalet människor som berörs av dem. Det är oundvikligt. Det finns inga obefolkade ödemarker kvar där vindkraften kan installeras utan att någon märker det. Fler och fler människor kommer att beröras av suset från verken. Fler och fler människor kommer att beröras av ljuset från de blinkande lamporna. Och fler och fler människor kommer att uppleva att deras utsikt har förstörts.

Vi som tror på vindkraften kan självklart inte ignorera detta. Därför forskas det också mycket på att hitta lösningar för att minska ljudet från vindkraften. Samtidigt ställer vi från politiskt håll allt oftare krav på att varningslamporna ska styras av radar och bara tändas när det närmar sig ett flygplan. Allt för att minimera vindkraftens påverkan på människors livsmiljö.

Men när det gäller den sista biten så är det svårare. Hur kan vi lösa problemet med att människor tycker att förändrad utsikt är synonymt med försämrad utsikt? För så behöver det faktiskt inte vara.

Jag passerar ibland vindkraftsparken längs E6 i Falkenberg. Ett tjugotal verk på båda sidor av vägen – ofta med full fart på snurrorna. Jag njuter av synen. Inte för att jag gillar stålschabrak i allmänhet, utan helt enkelt för att dessa konstruktioner för mig symboliserar något positivt. De står för ren elproduktion – helt befriad från utsläpp som påverkar jordens klimat och människors hälsa. Där varje varv som vingarna snurrar bidrar till en bättre miljö. Och när jag passerar dem på motorvägen så kan jag nästan känna kraften som naturen bjuder oss på.

Vindkraftverk är inte objektivt vackra eller fula. Skönheten ligger helt enkelt i betraktarens ögon. I mina ögon är de vackra.
Jag hoppas att jag med tiden kan få fler att tycka likadant. Det mår både vindkraften och de som berörs av den bra av.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: