Med hedern i behåll

fårFasen också! Jag hade ju hoppats på ett riktigt ideologiskt val i år. Med arga socialdemokrater som drar fram längs gatorna med knutna nävar för att krossa valfriheten. Och frihetsälskande moderater som står på barrikaderna för att försvara den.

Nu blev det visst inte så. I stället fick vi en hel hög med partier som driver omkring som en skock får. Som ena veckan försöker vara bäst på att vara moderater och som nästa vecka försöker vara bäst på att vara socialdemokrater.

Vi får väl kalla det för taktik. Men att sejfa sig genom valrörelsen är en riskabel taktik. Vem känner igen sig i en socialdemokrati som utmålar varje skattesänkning som ett grundskott mot välfärden – men som går till val på att inte återställa ett enda av jobbskatteavdragen? Och hur många moderata väljare känner igen sig i ett parti som går till val på idén om att den egna skolpolitiken är bäst eftersom den är identisk med Socialdemokraternas?

Jag tror inte att väljarna vill ha likheter. Väljarna vill ha tydliga alternativ.

För visst finns det fortfarande skillnader mellan huvudkonkurrenterna i svensk politik. Vi måste bara våga berätta det – våga stå upp för vår idé om samhället.

För mig är det synen på valfrihet som utgör den viktigaste skiljelinjen. Vi moderater har en grundmurad tro på att det är bra med mångfald. Att ett rikt utbud av privata, ideella och offentliga alternativ stimulerar och utvecklar. Att all verksamhet som drivs som monopol på sikt leder till stagnation.

I den frågan är skillnaderna mellan oss och Socialdemokraterna stora – ibland monumentala. Och det är den historien vi måste berätta.

För jag tror faktiskt att vår berättelse om valfriheten är en vinnarfråga. Och är den inte det – ja, då förlorar vi i alla fall valet med hedern i behåll.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: