Politik är att välja

right

”Politik är att vilja”, sa Olof Palme i ett av sina mer berömda tal. Det är ett uttalande som jag gärna skriver under på.
Men politik är också att välja – och inför årets val har detta plötsligt blivit extra tydligt. Regeringen har presenterat en ny linje – krona för krona – som innebär att varje ny reform från och med nu ska finansieras fullt ut.
Det är självklart bra. Inte minst för att valrörelsen från och med nu kommer att präglas av att alla partier tvingas vara tydliga med vad som verkligen är viktigast för dem. Det är en tydlighet som alla tjänar på.

Såväl regeringen som Socialdemokraterna har kommit ganska billigt undan hittills. De senaste åren har det varit enkelt att utlova nya reformer. Först för att ekonomin tillät det och sedan för att ekonomin krävde det.

Därför har regeringen till exempel kunnat införa ett femte jobbskatteavdrag utan att byta det mot besparingar. Och på andra sidan staketet har Socialdemokraterna samtidigt kunnat utlova nya utgifter utan att behöva offra ett enda av de jobbskatteavdrag som de annars så ivrigt har försökt stoppa. Många blir glada och ingen blir ledsen.

Med regeringen nya linje blir verkligheten plötsligt helt annorlunda. Socialdemokraterna har sannolikt inget annat val än att tacka ja när regeringen bjuder upp till dans – och då blir valrörelsen plötsligt väldigt intressant. Jag har till exempel väldigt svårt att tro att Socialdemokraterna kommer låta femte jobbskatteavdraget överleva. Om de verkligen anser att det är så dåligt som de säger – och om de verkligen vill satsa så mycket på välfärd och A-kassa som de hävdar – så kommer jobbskatteavdraget att ryka. Att gå till val på att finansiera hela den socialdemokratiska budgeten enbart med skattehöjningar för den diffusa gruppen höginkomsttagare är nämligen matematiskt omöjligt.

På regeringssidan är det minst lika intressant. Fyra partier  – några av dem i ett utsatt opinionsläge – försöker stärka sina positioner inför nästa mandatperiod och går till val på sina egna hjärtefrågor. Är några av dessa partier beredda att höja skatterna? Antagligen. Men knappast i samma utsträckning som oppositionen. Här är i stället tiotusenkronorsfrågan vilka av de befintliga utgifterna som de olika regeringspartierna är beredda att offra för att få igenom sina personliga favoritreformer.

Själv tycker jag att det är en sund utveckling. Det är så statens ekonomi borde fungera. Vi kan inte bara fylla på utgiftssidan med nya poster hela tiden. Är det viktigt att införa ett extra år i grundskolan så måste vi också våga stå för att någon annan utgift får stryka på foten.

För hur gärna vi än vill så har vi varken ymnighetshorn eller guldbyxor att ta till när löften ska betalas. Hur mycket vikingar vi än är så kan vi bara slakta grisen en gång.

Därför kommer årets val att handla om att välja.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: