Förbannade lögner eller statistik?

Bernsnow

Graf från Lars Berns blogg antropocene.se

Att diskutera klimatförändringar på nätet är ibland lika laddat som att prata flyktingmottagning. Kompromisslösa motpoler, högt och otrevligt tonläge och så ett evigt bollande med siffror som på ett magiskt sätt alltid lyckas bevisa avsändarens tes.

Nu har ju aldrig kompromisslöshet varit min grej och inte heller det där med att förolämpa meningsmotståndare. Däremot är jag väldigt förtjust i siffror.

När jag häromdagen snubblade över ett inlägg från Lars Bern, ledamot av Kungliga vetenskapsakademin och en av de hårdaste motståndarna till idén om att det existerar en global uppvärmning och att det är människan som har orsakat den – så valde jag alltså att bortse från det uppskruvade tonläget och kompromisslösheten.

I stället fastnade jag för diagrammet ovan som jag antar skulle fungera som ett bevis på att det inte existerar en global uppvärmning. Diagrammet visar hur stor del av norra halvklotet som är täckt av snö under vintermånaderna. Och visst ser det lovande ut. Inte några tecken på global uppvärmning där inte.

Så jag frågade Lars Bern om det inte är så att kurvan faktiskt pekar åt motsatt håll om man inkluderar alla årets månader.
”-Knappast!”, blev svaret.

Så då frågade jag Lars Bern om han ändå inte kunde vara snäll och visa mig en graf där hela året var inkluderat.
”-Jobbar du för CIA?”, blev det oväntade svaret från ledamoten i Kungliga vetenskapsakademin.

global_daily_ice_area_withtrend

Kompletterande statistik från Lars Bern

Men efter en stund fick jag ändå en ny graf (klicka för större version). Den nya grafen visade emellertid utbredningen av havsis (vilket är något helt annat) och dessutom på hela jordklotet, vilket gjorde den fullkomligt ojämförbar med den första bilden. Och inte verkar den stödja Lars Berns tes heller. Den röda linjen i botten visar hur havsisens utbredning avviker från det normala och i stora drag ser det ut som att havsisen under det senaste decenniet oftare är onormalt liten än onormalt stor.

3

Grafik från skepticalscience.com

Hur som helst. Med statistik kan man ju som bekant bevisa vad som helst. Om jag verkligen hade önskat skrämma slag på mänskligheten hade jag kunnat göra som Lars Bern och välja ut tre helt andra månader. Jag hade till exempel kunnat visa utbredningen av snö på norra halvklotet under sommarmånaderna i stället (glöm inte att norra halvklotet sträcker sig hela vägen upp till nordpolen). Och den kurvan är inte lika lugnande som Lars Berns diagram, eller hur? Den är till och med extremt alarmerande eftersom den visar att snöns utbredning har halverats på 40 år vilket ju rimligtvis måste tyda på en extrem temperaturökning.

Men det känns inte heller riktigt rätt att göra så. Jag skulle hellre visa en bild som inkluderar hela året. Där det minskade snötäcket på sommaren får vägas upp av det ökade snötäcket på vintern. Där alla siffror räknas.

4

Grafik från skepticalscience.com

Och då är vi tillbaka till orsaken till att jag frågade Lars Bern hur verkligheten såg ut om man inkluderade hela året. För då blir det som på bilden nedan. En svagt nedåtgående trend, vilket alltså innebär att snötäckets utbredning långsamt har blivit mindre sedan mätningarna startade för 40 år sedan.

Nu vet jag ju att Lars Bern inte har tillverkat den där grafen själv. Den finns lite här och var på nätet. Men Lars Bern är trots allt teknologie doktor. Hans titel och mycket breda erfarenhet ger honom tyngd i debatten. Han borde vara en smula försiktig med vad han publicerar. Det skulle antagligen gynna både honom och klimatdebatten.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: