Smartare biogas i Halmstad

bio

Jag älskar elbilar.

Och som elbilsälskare har jag självklart försökt få Miljö- och Hälsoskyddsnämnden att välja elektriskt när det är dags att förnya bilparken. Miljö- och hälsas verksamhet är nämligen optimal för elbilar. Alla transporter utgår från torggaraget, bilarna går max några mil per resa och de återvänder till garaget flera gånger om dagen.
Därmed innebär elbilens begränsade räckvidd inte något egentligt problem.

Problemet är i stället att Halmstads kommuns Ekohandlingsprogram väldigt tydligt förordar biogas vid inköp av nya bilar. Att då komma dragandes med en önskan om att få köpa en elbil är ganska meningslöst.

Nu är det ju inte så att jag har något emot biogas, absolut inte, men att fylla den i bilar är helt enkelt inte alltid det bästa användningsområdet. En biogasbil förbrukar nämligen tre gånger så mycket energi som motsvarande elbil. En massa energi slösas alltså bort som oanvändbar värme (precis som med diesel och bensin). En betydligt effektivare användning är därför att göra el av biogasen och samtidigt producera fjärrvärme av spillvärmen. På så sätt kramar vi ut så mycket nytta som möjligt ur varje kubikmeter gas.

Nu är emellertid en uppdaterad version av ekohandlingsprogrammet ute på remiss. Jag har läst förslaget och glädjande nog så är elbilen denna gång likställd med biogasbilen.
Jag kommer självklart stå först i kön för att yrka på att Miljö- och Hälsoskyddsnämnden med eftertryck tillstyrker detta förslag!

Det är både ekologiskt och ekonomiskt smart.

 

1 ping

  1. […] förlusten av värmeenergi. Jag har tidigare skrivit om detta och om varför jag tycker att det är bättre att tillverka el av biogasen och använda spillvärmen till uppvärmning – i stället för att kyla bort den på […]

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: