Vinterglädje

fog3Du ser verkligen inte mycket ut för världen. Knappt en och sjuttio lång, och jag tror inte att du väger över femtio kilo. Ofta håller du en cigarett i ena handen – om det inte är en av Halmstads kalla morgnar. Då brukar du i stället hålla armarna i ett stadigt grepp runt överkroppen – vilket håller dig varm, men cigaretten kall.

Jag har märkt att du alltid bär en bag på ryggen. Den är stor och klumpig och ser oproportionelig ut på din tunna rygg. Kanske har jag fel, men jag inbillar mig att hela ditt liv ryms i den där bagen.

Vi träffas ibland, du och jag. Jag på väg till jobbet, du på väg till – ja, varhelst man nu är på väg en fredagsmorgon efter att ha tillbringat natten i en trappuppgång eller i ett källarutrymme.

Jag vet ingenting om dig. Inte vad du heter eller var du kommer ifrån. Men en sak vet jag. Du är precis som jag en människa av kött och blod. Och när vinternatten lägger sin kalla hand över Halmstad så behöver du precis som jag ett skyddande tak för att hålla kylan borta.

I veckan kom det efterlängtade beskedet att Socialnämnden i Halmstad har förhandlat fram en långsiktig lösning för den grupp av hemlösa som inte har fångats upp på något annat sätt. Det rör sig om ett 20-tal personer – ibland lite fler, ibland lite färre – som varje natt tvingas söka skydd i olika offentliga utrymmen – eller i bästa fall på kyrkans Nattcafé några dagar i veckan.
Det är denna verksamhet som nu i ny form kommer att kunna hålla öppet dygnet runt, året runt.

Att erbjuda skydd mot kylan är inte en lösning på hemlöshetens komplicerade problematik. Men det är en lösning på en akut situation.

Så när jag läser nyheten att en hemlös man i Malmö frös ihjäl i helgen så är jag stolt över att bo i en kommun som har tagit tag i problemet. Och jag vet att när jag tittar ut genom fönstret och ser snön falla – så kan jag utan att skämmas känna glädje över att den riktiga vintern äntligen är här.

 

2 kommentarer

  1. Snäll och omtänksam du. Varför inte bju killen på en fika hos Fribergs på norra vägen? De har goa ostfrallor vad jag minns.

    1. Jag bjöd faktiskt på en kebab förra vintern när jag inte hade några kontanter att bidra med.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: