När fötterna går åt fel håll

SkorJag har haft ett par heta diskussioner om vinster i välfärden de senaste dagarna. Det är ganska naturligt. Vänsterpartiet har inlett sin kongress och ämnet har därmed återigen blivit aktuellt. Jonas Sjöstedt har äntligen hittat en politisk fråga som lyckas samla fler än en handfull väljare och han har därför bestämt sig för att göra detta till Vänsterpartiets stora valfråga – och kanske bereda väg för Vänsterpartiet i en eventuell rödgrön regering.

Utgångspunkten för vinstmotståndet är att vinsterna i stället hade kunnat användas till ”fler fötter i vården”. Det är ett argument som onekligen framstår som väldigt logiskt, men kan det verkligen vara så enkelt? Att varje krona som skickas in i välfärden kommer ut som en krona kvalitet i andra änden?

För att göra en snabb kontroll av detta påstående så har jag roat mig med att sammanställa två undersökningar från Socialstyrelsen. I den första kolumnen visar jag hur stor andel av de boende inom äldreomsorgen som är ”nöjda eller mycket nöjda”. I nästa kolumn visar jag kommunens kostnad per plats i äldreomsorgen. Dessa siffror kommer från Socialstyrelsen (länkar längst ner).
Den sista kolumnen är min egen uträkning och visar helt enkelt priset per procentenhet ”nöjda”.
Urvalet av kommuner utgick från Halmstads betyg. Sedan rörde jag mig uppåt och nedåt i steg om 5 och valde de kommuner som dök upp först. Rimligt slumpmässigt, alltså.

 

Kommun Procent nöjda Kostnad per plats Kronor per ”nöjd procent”
Forshaga 97 399 091 4 114
Götene 92 464 069 5 044
Halmstad 87 501 333 5 762
Nyköping 92 524 624 6 398
Vallentuna 77 613 261 7 966
Övertorneå 64 568 081 8 876
Höör 71 791 370 11 146
Riket 83 565 904 6 818

 

Det går självklart inte att dra några vettiga slutsatser av denna enkla sammanställning. Men man kan i alla fall konstatera att en plats i Höör kostar 98% mer än i Forshaga, samtidigt som de boende i Forshaga är långt mer nöjda än i Höör.

Det är kanske så att äldreomsorgen i Höör har fler fötter. Men det behöver kanske inte betyda att de verkligen går åt rätt håll.

 


Källor:

Öppna jämförelser – Vård och omsorg om äldre 2012

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013

 

1 kommentar

  1. Fötter och fötter. Kan det bero på fotriktiga rätt fotbeklädnad? Med två vänsterskor blir gången lätt haltande.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: