Tallolja och gamla grisar

bioFör dig som kör dieselbil finns det nu ett nästan barnsligt enkelt sätt att minska dina koldioxidutsläpp med mer än 20%. Till skillnad från många andra åtgärder för miljön så kostar det inte ens några extra pengar och ingen extra ansträngning.

Det enda du behöver göra är att välja rätt mack.

Hur då?

Preem har för inte så länge sedan uppfunnit en världsunik process för att tillverka diesel av tallolja. Statoil och OKQ8 har följt efter med en diesel som tillverkas av en blandning av rapsolja och slaktrester. Kemiskt är denna biodiesel identisk med vanlig diesel. Biodieseln har sedan blandats in i den vanliga dieseln, med en andel som ökar för varje år. Idag är andelen biodiesel som mest uppe i 30%.

Hur minskar biodiesel utsläppen?

Preem och de andra bolagen hävdar att deras biodiesel minskar koldioxidutsläppen med 20-30%. Det är faktiskt sant, men kanske inte på det sätt som det låter. Biodiesel producerar såklart lika mycket koldioxid som vanlig diesel när du kör omkring med din bil. Skillnaden är att biodieseln tillverkas av material som redan finns ovan jord och därför inte tillför någon ny koldioxid till atmosfären. Det är alltså samma kol som går runt i ett kretslopp.

Vanlig diesel kräver däremot att man pumpar upp olja som har legat förvarad i hundratals miljoner år under marken. Då tillför vi ny koldioxid till atmosfären. Eftersom koldioxid på sikt bidrar till en katastrofal uppvärmning av jorden så är det bra om detta fossila bränsle kan få ligga kvar och skvalpa under markytan i all framtid.

Var kan du tanka biodiesel i Halmstad?

För att förenkla livet för er så har jag nedan sammanställt en lista över de mackar i Halmstad som säljer den nya biodieseln. Andra mackar blandar också in biodiesel, men då handlar det oftast om en äldre variant som inte utgör mer än 5% av bränslet – och alltså är ett betydligt sämre miljöval.
När du rullar in på någon av mackarna nedan, tänk då på att biodieseln inte är märkt på något särskilt vis, utan antingen är det denna diesel de säljer eller den vanliga.

 

Kedja Plats Namn, inblandning, källa
OKQ8-logga Kristinehedsvägen (TANKA, Rejmes)  BIO+, 27%, rapsolja/slaktavfall
 OKQ8-logga Frennarpssvägen  BIO+, 27%, rapsolja/slaktavfall
OKQ8-logga Laholmsvägen  BIO+, 27%, rapsolja/slaktavfall
OKQ8-logga Flygstaden  BIO+, 27%, rapsolja/slaktavfall
Statoil-logga Getinge  Miles Bio, 25%, rapsolja/slaktavfall
Statoil-logga Järnvägsleden  Miles Bio, 25%, rapsolja/slaktavfall
Preem-logga Oskarström  Evolution, 30%, tallolja
Preem-logga Vallås  Evolution, 30%, tallolja
Preem-logga Tylösandsvägen  Evolution, 30%, tallolja

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: