En välkommen björntjänst

Bild: Fortum

Bild: Fortum

Jag har redan för ett år sedan hyllat Preem här på bloggen. Inte för att de säljer bensin och diesel, utan för att de väljer jobbig innovation när deras konkurrenter väljer enkla och dåliga genvägar. Då handlade det om deras nya miljövänliga talldiesel. I dag handlar det i stället om en spännande satsning på el.

Jag antar att Preem spår en framtid med minskad försäljning av bensin och diesel. Allt annat vore konstigt. För oavsett om vi fortsätter köra lika mycket bil som idag, så kommer våra bilar inte kräva lika mycket bränsle som förr. En ny Volvo drar till exempel bara hälften så mycket bränsle som föregångaren slurpade i sig för 7-8 år sedan. Med EUs nya regler så kommer inte ens det att duga om några år.

Och så har vi då elbilen. Visserligen med en osäker framtid, men ändå tillräckligt intressant för att det nu ska lanseras elbilar i parti och minut från de stora tillverkarna.

Allt detta hotar självklart Preem. Det hotar hela det fundament som deras verksamhet vilar på – att människor måste tanka bilen. Och ställda inför denna mörka framtidsbild så verkar man återigen ha bestämt sig för att omvandla hotet till en möjlighet.

Idag avslöjades det nämligen att Preem tillsammans med Fortum, Nissan och Energimyndigheten har beslutat att bygga ut ett nät av snabbladdningsstationer som ska täcka hela triangeln Stockholm-Göteborg-Malmö. Ingen ska behöva känna oro för att ta sin elbil mellan landets tre största städer. Och glädjande nog verkar Halmstad vara en av de orter som kan räkna med en laddstation.

Så hur hjälper detta Preem att undvika sotdöden? Jo, det listiga är att det tar 25 minuter att snabbladda bilen. Det är extremt kort tid för den som är van att ladda sin elbil hemma, men samtidigt är det extremt lång tid för den som kan använda dessa 25 minuter till att sälja kaffe, korv, hamburgare, sallader, läsk och gud vet vad på sin bensinstation. Jag tror alltså inte att Preem någonsin kommer tjäna några pengar på att sälja el. Men de kommer sälja mer av allt annat –  och där är deras marginaler betydligt högre än på bensinen.
På köpet får Sverige en infrastruktur som gör det betydligt troligare att spekulanterna väljer en elbil nästa gång det ska köpas bil.

Så påstå inte att en björntjänst aldrig gör någon glad. För den här tjänsten från Preem-björnen gör åtminstone mig lite extra glad idag.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: