More bang for the buck

Bang-for-the-BuckI en marknadsekonomi så finns det enkla spelregler som gör att vi kunder får maximal nytta för våra pengar. Om jag till exempel har en skobutik och mina kunder upptäcker att skobutiken runt hörnet säljer samma skor för ett lägre pris så går kunderna dit i stället. Om jag inte klarar av att anpassa mina kostnader till det lägre priset så kommer jag helt enkelt tvingas lägga ner min butik.

I offentliga verksamheter ser det helt annorlunda ut. Där är det politikernas jobb att hålla kostnaderna nere – helst på den nivå som man skulle ha uppnått på en fri marknad. Misslyckas man med detta så har man helt enkelt skapat en ineffektiv verksamhet som använder onödigt mycket pengar.

Att använda mer skattepengar än vad som är nödvändigt tyder på att man har glömt bort var pengarna kommer ifrån. Att varje enskild krona som kommunen använder i sina verksamheter, vid något tillfälle har skapats av dig eller mig genom arbete. Vi har sålt vår tid och någon har betalat oss för det. En del av den betalningen har vi sedan avstått till samhället.

Om man alltid ser till att ha denna enkla sanning i åtanke, så tror jag att man som politiker automatiskt tar ett större ansvar för att få ut maximal nytta för varje skattekrona.

Äldreomsorgen i Halmstad är ett intressant sådant exempel. Varje vårdplats kostar 408 000:- per år. Det är visserligen mycket pengar, men Halmstad är ändå den 8:e billigaste kommunen i landet. Ändå får vår äldreomsorg mycket höga betyg. Bara några få procent av de boende är missnöjda med omsorgen. Hela 88% är nöjda. Halmstad är faktiskt bland de 30 kommuner som får högst betyg av de boende och deras anhöriga.

Merparten av de kommuner som har dyrare äldreomsorg (priset varierar upp till 807 000:-) får alltså ett sämre betyg än Halmstad. Det betyder självklart inte att mer resurser till vården automatiskt leder till sämre vård. Men det betyder att det faktiskt är möjligt att få en bra verksamhet genom att använda pengarna klokt.

Vad man sedan ska göra med pengarna som blir över – ja, se det är en helt annan fråga. Man kan antingen låta den som har arbetat ihop dem få behålla dem genom låga skatter. Eller så kan man skapa ytterligare några vårdplatser.
Båda valen är möjliga – men bara om pengarna inte slösas bort på vägen. 

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: