Julafton i ett år

hjärtaDet drar ihop sig till val

Det märks kanske inte så mycket utåt ännu, men i de politiska partierna bubblar det just nu av aktivitet. I våra kalendrar börjar det helt enkelt dra ihop sig till val.

Det är bra. Jag gillar valår. Jag gillar den extra farten i politiken. Konkurrensen hårdnar. Partierna anstränger sig extra mycket för att finslipa idéer och argument. Och vi som på olika sätt befinner oss i politiken firar julafton i ett helt år. Äntligen finns det nya spännande politiska idéer att diskutera. Varje utspel blir som en julklapp som vi kan slita upp och och granska från alla håll.

Taktiktavlan glöder

Som gammal valombudsman är jag också extra road av att studera hur partierna väljer taktik under valrörelsens olika faser. Alla försöker identifiera sina starka sidor – men självklart också motståndarens svagheter. Hur kan dessa styrkor och svagheter utnyttjas maximalt för att vinna debatten?
Har man som jag varit med i ett antal valrörelser så blir det också uppenbart varför viss argumentation plötsligt dyker upp och vad man vill uppnå med den. Alla partier försöker med list och envishet placera uttryck och ”catch phrases” i det allmänna medvetandet.

2014 blir ett extra roligt val

Valrörelser är självklart(!) alltid kul, men den här gången blir valet dessutom extra roligt för mig personligen. Dels för att jag hoppas på att få kandidera till kommunfullmäktige, något som jag aldrig har gjort tidigare. Men också för att jag har fått förtroendet att sitta med i en grupp som ska titta på vilka valfrågor Moderaterna ska driva i Halmstad. Några av värdeorden som har präglat vårt arbete hittills har jag förresten roat mig med att samla i ett ordmoln (bilden).

Det är ett riktigt roligt uppdrag, men också en stor utmaning. Inte minst för att politiken verkar ha blivit mer komplicerad sedan jag senast pysslade med valrörelse i slutet av 90-talet. Lite förenklat känns det helt enkelt som att man inte kan tycka något om det inte åtminstone finns något sorts vetenskapligt underlag som stödjer detta tyckande. Politiken har helt enkelt blivit mer evidensbaserad. Eftersom jag dyrkar vetenskapen som andra dyrkar sina gudar så är jag självklart nöjd med den utvecklingen. Men det är också ett förhållningssätt som onekligen ställer till det en smula när vi ska försöka få ihop ett lokalt valprogram på fritiden.
Det finns trots allt en gräns för hur många rapporter om kollektivtrafik som man har hinner läsa för att kunna komma fram till de bästa förslagen för busstrafiken. (Å andra sidan verkar Socialdemokraterna inte ha läst en enda av dessa rapporter … vilket självklart kommer att straffa sig när de får träffa Jonte-grabben i valrörelsen…)

Arbetet med programmet fortsätter för övrigt hela vintern. Hör gärna av dig om du har några goda idéer som du vill bolla.

Parallellt med programarbetet har jag också börjat fundera på om jag ska driva en egen personalvalskampanj i valet. Mest för att jag tror att det kommer att göra mig ännu mer skärpt och påläst – och det kan ju aldrig vara fel.
Varken för mig eller för de väljare som jag vill representera.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: