En efterlängtad lag är här

fimpUngefär 20% av landets niondeklassare röker. Hälften av dem dagligen. Bland gymnasieelever är siffrorna långt värre än så.
Även om trenden har pekat nedåt sedan 70-talet så är rökning bland unga alltså fortfarande ett stort problem. Kanske inte så mycket på kort sikt, men när ungdomarna växer upp och fortsätter röka så blir det plötsligt ett problem för samhället.
I Sverige räknar vi med samhällskostnader för rökningen på 30 miljarder varje år. I en värld där vi ständigt utvecklar nya och kostsamma läkemedel och behandlingar så kan det åtminstone kännas som en smula onödigt att en stor del av vårdens resurser ska läggas på att ta hand om personer som medvetet och metodiskt förstör sina kroppar.

Att försöka minska rökningen är därför klokt och att börja med ungdomarna känns ganska naturligt. Ett viktigt verktyg i detta arbete är självklart att försöka strypa tillgången till cigaretter.
Redan 1997 förbjöds tobaksförsäljning till omyndiga, men ett återkommande problem har varit att sätta dit de säljare som bryter mot lagen. Varken säljaren eller köparen har ju något intresse av att vittna och när myndigheterna har fått in tips har det stora problemet varit att man inte har haft någon möjlighet att kontrollera om påståendet stämmer. I Halmstad har kommunen till exempel bara vid ett enda tillfälle det senaste året meddelat försäljningsförbud till en butik. Detta trots att hälften av ungdomarna lyckas köpa sina egna cigaretter och merparten av dem uppger att de gör detta i mindre kiosker.

Därför är det en efterlängtad nyhet att regeringen nu har lagt fram ett förslag om att tillåta så kallade kontrollköp (se länk nedan). I praktiken innebär det att kommunen har rätt att skicka in ”myndiga personer med ungdomligt utseende” för att kontrollera att säljaren säkerställer att köparen är myndig – något som han är skyldig att göra. Lagändringen omfattar också försäljning av folköl och receptfria läkemedel. Den väntas träda i kraft i mars 2014.

Jag vet att tillståndshandläggarna i Halmstad har efterlyst en sådan här lag. Nu har de fått den. Det ska bli mycket intressant att se om den får den effekt som de hoppas på.

Källor:
Folkhälsoinstitutet
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning
Regeringen

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: