”Varför inte åka dit istället?”

yarmoukYarmouk Camp är ett flyktingläger i Syrien. Området byggdes upp på 1950-talet när tiotusentals palestinier fördrevs från Israel. I lägret bor närmare 150 000 palestinska flyktingar på ett område som motsvarar 0,2% av Halmstads yta.

Det syriska inbördeskriget har med full kraft slagit till mot lägret och efter månader av strider är det i det närmaste sönderbombat. Över hundratusen statslösa palestinier befinner sig nu på flykt.
På flykt från ett flyktingläger.

Sex av dessa flyktingar är familjen Shappan som sedan i måndags befinner sig i Björna, en ort med lite drygt 400 invånare i Örnsköldsviks kommun. Tidningen Nerikes Allehanda träffade familjen när de anlände och berättar i en artikel om familjens flykt från det sönderbombade flyktinglägret. I artikeln uttrycker mamman sin glädje över att ha kommit fram till Sverige.
Och avslutar med en önskan om att hennes mor, bror och syster också kan få möjlighet att få skydd i Sverige.

Denna stilla önskan får det att rinna över för Sverigedemokraternas riksdagsman Kent Ekeroth. Det är antagligen illa nog att en hel familj syrier har hittat till Ångermanland – men när de dessutom börja blanda in sina släktingar så är måttet rågat.

kent

Vill barnen träffa sin mormor igen så tycker Kent alltså att de ska åka tillbaka i stället.
T
illbaka till det sönderbombade flyktinglägret. Tillbaka till den raserade tegelhög som fram till för några månader sedan var familjens hem. Tillbaka till ingenting.

SD brukar hävda att de värnar om de svenska traditionerna. I helvete heller. Vår viktigaste svenska tradition är att vi alltid ställer upp för andra. Att vi bryr oss. Hjälper till. Ger skydd. Är det någon enda tradition som kan definiera oss svenskar så är det den.
Och den traditionen pissar Kent Ekeroth på.

 

1 kommentar

    • Den Tykne3 oktober, 2013 kl. 12:14
    • Svara

    Jag tror jag börjar bli tjär i dej, Jonas. Snyggt skrivet och mycket känslor av det goda slaget. Gillar.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: