Om E.ON sålde bensin

BilligBensinTycker du också att bensinen har blivit fasligt dyr på sistone? Så dyr att du kanske har funderat på att köpa en snålare bil eller att börja cykla till jobbet? Gör inte det! Skaffa bensinkort på E.ON i stället och köp deras bensin för 6 kronor och 10 öre litern.

Fast 6 kronor litern? Det låter ju som rena fantasierna – och det är det förstås också. E.ON säljer inte bensin. Och skulle de göra det så skulle den inte kosta 6 kronor. Men kanske, kanske skulle de faktiskt hävda det på fakturan.

Anledningen till att jag började fantisera om 80-talspriser på bensin var min senaste elräkning (se nedan). Där påstår E.ON att mitt rörliga elpris är 42 öre per kwh el. En snabb titt på slutsumman räcker för att jag ska inse att detta kan inte vara hela sanningen.

Och det är det inte heller. Såklart. Till mina 42 ören ska jag nämligen själv addera en energiskatt på 29 öre, en nätavgift på 16 öre och slutligen en moms på 22 öre. Så när elen lämnar hålet i väggen därhemma har priset ökat till 109 öre. Det är det priset jag betalar för en kwh el. Vilka som däremot i slutändan ska dela på mina pengar – ja, det bryr jag mig faktiskt inte om.

Varför står det då 42 öre på fakturan? Inte vet jag. Elbranschen verkar ha lyckats med konststycket att införa en helt egen standard för att redovisa priser. Tänk dig själv om fler skulle göra så? Att till exempel Preem skulle skala bort moms, energiskatt och koldioxidskatt. För att sedan redovisa just nämnda 6 kronor och 10 öre som ”rörligt bensinpris” (uträkning här). Eller Systembolaget? Bordershop-priser på hela sortimentet.

Så varför har jag nu hakat upp mig på det här? Det spelar väl egentligen ingen roll? Det kostar ju vad det kostar, oavsett hur det presenteras på räkningen. Jo, helt enkelt för att denna otydlighet motverkar målet om att minska elkonsumtionen. Ett mål som de flesta är överens om – oavsett om det sedan råkar vara kärnkraften, kolkraften eller vindkraften man är mest mot. Och då är det självklart inte bra av att vi konsumenter uppfattar elen som billigare än vad den i verkligheten är. Så när våra lättlurade hjärnor ser att elen kostar 42 öre ”plus lite till” så blir vi helt enkelt inte lika angelägna om att köpa den snålaste tvättmaskinen i butiken.

Som programmerare vågar jag påstå att det är gjort i en handvändning att komplettera E.ONs fakturor med ett totalpris. Det är en ”piss i Nissan” – för att uttrycka sig i branschtermer.

Så vad väntar ni på?

Elpris

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: