Skriver i Hallandsposten om bilprovningen

20130821-075945.jpgDenna insändare var införd i Hallandsposten den 21/8 2013.

Nyheten om en bilprovning i Laholm har mottagits med glädje av många laholmare. Själv bor jag i Halmstad där vi de senaste åren har fått tillgång till flera nya besiktningsstationer – som var och en på sitt unika vis har bidragit till att förenkla vardagen för oss bilägare. Trenden ser likadan ut i hela landet och är en direkt effekt av Alliansens beslut att riva upp det gamla statliga monopolet.

Den rödgröna oppositionen försökte stoppa denna valfrihetsreform i riksdagen. Deras lista över elände som reformen skulle föra med sig var i det närmaste ändlös.

Nu visar de första utvärderingarna i stället att reformen är lyckad. De befarade prisökningarna har uteblivit, kvaliteten är oförändrat hög, avstånden till bilprovningen har minskat, valfriheten har ökat och tillgången till drop in-tider har förbättrats.

Jag ser därför med spänning fram emot att se listan över vilka rödgröna partier som tänker gå till val på att återinföra monopolet. Jag misstänker emellertid att den numera är lika tom som eländeslistan.


UPPDATERING 1:

Signaturen ”Snålgubben” lämnade den 23/8 ett svar på min insändare:

SurgubbenJag ser ingen anledning att ifrågasätta ”Snålgubbens” påstående om att priset har gått upp på stationen i Sannarp sedan Besikta tog över. Det är säkert korrekt. I min insändare, som fick begränsas av utrymmesskäl, så avsåg jag i första hand den utredning som innan omregleringen av marknaden varnade för prisökningar på flera hundra kronor.

Enligt de utvärderingar som har gjorts efter reformen så har emellertid priset i stort sett legat kvar oförändrat. På enskilda stationer har priset gått upp och på andra har det gått ner.

I Halmstad finns det fyra olika stationer. Priset för en bokad tid på dessa stationer varierar mellan 300:- och 395:-. För den som prioriterar ett lågt pris finns det alltså en möjlighet att komma billigare undan än tidigare (med reservation för att ”Snålgubbens” minnesbild är korrekt). Om man däremot prioriterar korta väntetider, fika eller tillgänglighet så kanske man väljer en annan station.

 

 

UPPDATERING 2:

En kortare version av mitt svar till Snålgubben publicerades på insändarplats i HP den 28/8.

snål

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: