Tillbaka till framtiden – med bananskal i tanken

delorean2Kommer du ihåg den här mannen? Dr Emmett Lathrop ”Doc” Brown, halvgalen vetenskapsman och tidsresenär i den otroligt populära 80-talstrilogin ”Tillbaka till framtiden”.

Det är nu snart 30 år sedan ”Doc” gjorde sina första tidsresor. Med sin atomdrivna Delorean tog han först ett skutt bakåt i tiden – till 1955 – för att i efterhand ordna upp några relationsproblem i förhand (just så). Av olika anledningar var han sedan tvungen att färdas åt motsatt håll, vilket tog honom och Marty McFly till 2015 och en fantastisk framtid där flygande skateboards, frystorkade pizzor och bilar som tankades med öl och gamla bananskal bara var några av alla futuristiska nymodigheter.

Frystorkad pizza, förresten. Varför inte? Det skulle onekligen underlätta transporterna hem från pizzerian på fredagskvällen. Jag skulle till och med kunna tänka mig att själv sväva ner till Bennys Krog med min hoverboard. Tyvärr verkar vi tvingas vänta på dessa livsavgörande uppfinningar ytterligare några år. Än så länge kan man på sin höjd – med hjälp av god balans och dito ekonomi – ta sin Segway till Hemköp och köpa en micropizza.

Bananskal i tanken, däremot. Där var manusförfattarna inte alls så långt från sanningen som man kanske kan tro. Visserligen tar verklighetens banan en omväg via biogasanläggningen, men i slutänden är det otroligt nog så att en ansenlig andel av de svenska bananskalen numera hamnar i tanken på helt vanliga bilar.

Också i Halmstad har vi sedan flera år möjlighet att tanka gas, men har hittills fått förlita oss på en ”importerad” blandning av naturgas och biogas. Vi har nämligen inte själva sorterat ut något hushållsavfall för biogasproduktion. I stället har vi bränt våra bananskal i fjärrvärmeverket.

Därför är det ett glädjande besked att det nu äntligen är dags även för oss bananätare i Halmstad att slå följe med ”Doc” Brown till framtiden. För några dagar sedan tog Halmstad Energi och Miljö (HEM) det slutliga beslutet om teknisk lösning för insamling av matavfall. Det kommunala energibolaget har därmed satt full fart för att få igång systemet med optisk sortering så fort som möjligt.

HEMs plan är att allt ska vara igång just 2015 – precis som i filmen. Visst är det en händelse som ser ut som en tanke?

Läs mer om insamling av matavfall här.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: