Vård, skola och omsorg. Och ett äventyrsbad.

moneydrainDen lilla sydtyska staden Titisee-Neustadt har 11 000 invånare. Staden hyser en hoppbacke, ett par gökursaffärer, mer än några få bagerier och så kronan på verket – ett nybyggt äventyrsbad.

Detta enastående äventyrsbad är privatägt. Antagligen mest för att man gör så i Tyskland.

I Sverige ser verkligheten annorlunda ut. Här är byggandet av vattenland av någon anledning en kommunal angelägenhet. Och herregud vad det byggs.

Timbro publicerade 2012 en rapport om denna badhusboom. Plötsligt ska var och varannan kommun bygga ett badhus för att ersätta det som byggdes under boomen på 50-talet. Dåtidens idéer om att fostra en simkunnig generation är däremot förlegade numera. I stället är det äventyr som gäller. Den kommunala självrespekten kräver att det byggs bad med rutschkanor, spa-avdelning och vågmaskin. Investeringarna och driftkostnaderna rusar visserligen i höjden, men vad gör det när kommunens heder står på spel.
Grannkommunen har ju ett …

Jag har ingen bred erfarenhet av äventyrsbad, men jag har plaskat i Halmstad och jag har plaskat i Titisee. I mina klorsuddiga ögon är skillnaderna milsvida. Det tyska badet drivs med en affärsmässighet som vi inte är i närheten av i Halmstad. Maten är bättre. Servicen är bättre. Äventyret är bättre. Och – tro det eller ej – golven är bättre. Halkfria. På riktigt. Varför är det så?

Jag antar att svaret är enkelt. För att vi har accepterat tanken på att kommunala bad ska finansieras med skattepengar. Affärsmässigheten är därför sekundär. Så när den inledande yran har lagt sig blir det viktigaste att inte göra av med för mycket skattepengar. Vården måste ju också ha sitt. Och skolan. Och omsorgen. Då kommer halkfria golv i äventyrsbadet långt ner på listan.

Halmstad Arenas badverksamhet är en kommunal förlustaffär. Det är ingen hemlighet och det är definitivt ingen slump. Det ingick i beräkningarna. Verksamheten går år efter år back med miljontals kronor och underskottet täcks upp med skattepengar. Dina pengar. Vare sig du badar eller inte.

Detta är inget unikt fenomen i Halmstad. Så ser det ut i hela landet. Det finns idag inte ett enda kommunalt äventyrsbad som planeras med utgångspunkt i att det ska finansiera sig själv. Det är den svenska kommunala logiken. Som om det inte skulle gå att överlåta till privata aktörer att skapa ett attraktivt badhus.

Men jag vet att det går. För jag har badat i Titisee. Och jag halkade inte.

 

2 kommentarer

  • Dorothea Nilsson27 juli, 2013 kl. 07:35
  • Svara

  du är på rätt väg med dina tankar, kanske skulle man ta sig en tripp till Tyskland och informera sig mer om det?!! Det gå och resa billigt verkligen!!!

  1. Tack.
   Jag tror rent allmänt att det är väldigt värdefullt att se sig omkring i världen och ta intryck av bra och dåliga idéer.
   Det finns mycket att lära både i Tyskland och på betydligt närmare håll.
   Tyvärr verkar studieresor ha fått en väldigt negativ klang hos allmänheten, vilket gör att man nog tyvärr inte genomför dem så ofta som skulle behövas.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: