En besynnerlig flyttcirkus

bolagetNär Systembolaget äntligen bestämde sig för att öppna en ny butik i Flygstaden så var det en efterlängtad nyhet för oss som bor i Halmstads norra delar. Men det visade sig snabbt att staten både tar och ger. Den ”nya” butiken var egentligen bara en flytt från Oskarström.

I argumenten för denna flyttcirkus så tycker jag mig se både alkoholpolitisk cynism och ekonomisk realism.

Alkoholpolitisk cynism

Systembolagets uppdrag är att begränsa alkoholkonsumtionen. Eftersom ökad tillgänglighet normalt leder till ökad konsumtion så är man därför restriktiv med nya butiker. I just det här fallet verkar det dessutom bygga på enkel matematik. Om en familj i Gullbrandstorp dricker en extra flaska vin på grund av den nya butiken så måste detta kompenseras med att en familj i Oskarström dricker en mindre. Matematiken går ihop när ett minus ett blir noll, men logiken haltar betänkligt. En ny butik i Flygstaden kommer rimligtvis ha noll och ingen påverkan på drickandet i Oskarström. En nedlagd butik i Oskarström har självklart samma obefintliga påverkan på drickandet i Gullbrandstorp. I praktiken har man alltså bestämt sig för att flytta konsumtionen från ena sidan av kommunen till den andra. Nog är det en smula cyniskt?

Ekonomisk realism

Flytten av Systembolaget är emellertid också en fråga om ekonomi. Butiken i Oskarström är helt enkelt inte lönsam. Det argumentet har jag större förståelse för. Det kan inte vara meningen att vi skattebetalare ska sponsra enskilda Systembolag som går med förlust. Men samtidigt sätter detta fingret på det absurda i den nuvarande alkoholpolitiken.
Jag är nämligen övertygad om att det går att sälja öl och vin i Oskarström med rimlig vinst. Det är bara det att man kanske inte kan göra det via ett Systembolag. Och tyvärr hamnar Oskarström mellan stolarna när staten först skaffar sig monopol på försäljningen och sedan missbrukar monopolet genom att inte sälja.

Systembolagets framtida uppgift

Jag har själv aldrig stått på barrikaderna för att skrota Systembolaget och kommer sannolikt aldrig att göra det heller. Jag tror emellertid att samhället håller på att utvecklas så att Systembolaget som institution på sikt blir helt omöjlig att bevara. I ett öppet och internationaliserat samhälle som obönhörligt är på väg bort från statliga monopol så blir i stället Systembolagets sista stora uppgift att bidra till en smärtfri övergång till en monopolfri marknad.

Vi har tyvärr fortfarande en konstig alkoholkultur i Sverige, som i väsentliga delar skiljer sig från många andra länder. Inte minst märks detta genom en stark koppling mellan alkoholförsäljning och våldsbrott – en koppling som i till exempel Danmark är obefintlig. Den svenska alkoholkulturen är emellertid på väg att förändras. Brännvinsfyllan är på väg bort och i Systembolagets försäljningsstatistik kan man år efter år följa hur efterfrågan flyttas från sprit till vin och öl. Jag tror faktiskt att Systembolaget själva har haft en del i denna förändring. Bättre öppettider, snabbare service och lägre priser har redan bidragit till att normalisera svenskens förhållande till alkohol.

Det bästa vore självklart om denna normalisering kunde fortgå fram tills Systembolaget går i graven. Då är nedläggning av butiker rimligtvis helt fel väg att gå. Jag skulle hellre se ett helt nytt tänk – varför inte mindre butiker med mycket begränsat sortiment. Inte bäst, men tillräckligt bra för att de gamla hembränningsapparaterna inte ska börja puttra igen. För nog är risken stor att det är just den verksamheten som kommer att ta fart nu igen, när närmaste bolag plötsligt ligger två mil bort.

Enkel väg.

 

1 kommentar

  1. Jag undrar över det där med tillgängligheten. Genom att skapa svårigheter skapar man nyfikenhet, spänning och intresse.. Jag handlar dagligen i en affär med sprit vin och öl lättillgängligt på hyllorna. Första veckorna kollade jag vad som fanns. Sedan dess går jag bara förbi. Vill jag ha en flaska port, en box vin eller starksprit köper jag det. Men jag köper aldrig för att det är lätt att köpa.

    Jag kan se skillnaden i umgänget med sprit i Sverige sedan 60-talet. Svenskar har blivit mer kontinentala i sitt umgänge med spriten.

    Hur det är idag vet jag inte men förr ”grundade” man hemma innan man gick ut. För att spriten var för dyr på krogarna. Om man istället grundar på krogen finns det någon som kan påpeka om man tar i för mycket.

    Jag tror inte på Systemets uppgift att avhålla från missbruk. Det har de inte lyckats me3d på en jäkla massa år. De är enbart ute för att dra in pengar.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: