California Sun åker till tippen

3solVarje år strålar det in 450 000 terrawattimmar solenergi i Sverige, vilket är hela 1000 gånger mer än vår totala energiförbrukning (även om gårdagens monsunregn över Halmstad faktiskt får mig att tvivla en smula på denna siffra).

En del av denna sol omvandlas redan idag till el, men mängden är ännu försumbar. På sikt beräknas solen däremot kunna ge lika mycket el som hela Ringhals – Sveriges största kärnkraftverk. Detta gör solen till en högintressant energikälla i framtiden.

Det kommunala bolaget Halmstad Energi och Miljö (HEM) har bestämt sig för att haka på trenden och bygga Sveriges största solcellspark på sin gamla tipp i Skedala. Det låter onekligen som ett ganska klokt sätt att använda marken på. En nedlagd soptipp går inte att använda till något vettigt ändå.

Däremot är jag inte helt övertygad om det ekonomiskt kloka i investeringen – som verkar vara en smula riskbetonad. HEMs kommunikationschef verkade tyvärr vara inne på samma linje när han uttalade sig i Hallandsposten för ett par veckor sedan:

Det är inget sätt att tjäna pengar, utan ett arbete för att förbättra miljön för Halmstadborna.

Min spontana invändning är att om man tänker bygga landets största solcellspark så borde man rimligtvis kunna uppnå tillräckligt effektiv drift för att gå med ekonomisk och ekologisk vinst på samma gång.

Bortsett från detta så ser jag ändå gärna att HEM bygger sin solcellspark i Skedala. Men jag skulle vilja se en helt annan driftform.

Samhällsekonomiskt är det bättre att bygga högeffektiva solcellsparker på gamla soptippar än att klä varje litet villatak med solpaneler.

Idén till parken föddes enligt HEM efter att en rad privatpersoner hade hört av sig och ville installera solceller på eget bevåg. Det är ju fantastiskt! Varför då inte göra Skedala-projektet till en andelsägd solcellspark i stället? Där privatpersoner som vill satsa på solel slipper använda sina egna villatak (om de ens har några) och på köpet antagligen får en installation som är betydligt mer effektiv än vad de själva kan uppnå.

Det finns visserligen en del problem med detta upplägg. Inte minst att en färsk statlig utredning föreslår skatterabatt för den som bygger solceller – men bara om de byggs på den egna tomten (om man ens har en egen tomt). Det låter ju en smula tokigt. Samhällsekonomiskt är det sannolikt bättre att bygga högeffektiva solcellsparker på gamla soptippar än att klä varje litet villatak med solpaneler.

Däremot kan andelsägd solel förhoppningsvis ändå löna sig genom lägre installationskostnad, högre effektivitet och den ovärderliga glädjen i att slippa klä sitt eget tak med solceller.

En kul detalj i sammanhanget är att Kalifornien så sent som förra veckan gick på ”min” linje då de beslutade om en lagförändring för att möjliggöra just sådan här andelsägd solenergi. Så varför inte haka på detta – och göra en ny Halmstad-cover på California Sun. Det var ju trots allt trettio år sedan sist.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: