Att göra en Marcus

imageHälsningen till vänster fick Marcus, en av Halmstads kommuns livsmedelsinspektörer, på posten strax före midsommar. Några dagar senare fick han för en kort stund skiljas från brevet, då vi under en paus i Miljö- och Hälsoskyddsnämndens sammanträde fick möjligheten att skicka det runt bordet.

Brevet kommer från ägaren till en av alla de livsmedelsverksamheter som kommunens inspektörer besöker varje år.

Jag pratade faktiskt själv med brevskrivaren tidigare idag och hon sammanfattade Marcus besök med orden ”jag kände att jag fick valuta för pengarna”.

Just det där med att få valuta för pengarna har jag diskuterat en gång tidigare med en restaurangägare. Jag frågade honom, som jag brukar, hur han upplevde våra besök. När han efter några sekunders betänketid svarade så var han väldigt tydlig med att han uppskattade besöken och att han verkligen ville få ut den kontrolltid som han betalar för (kontrolltiden beräknas som en schablon i förväg). Nu är det väl inget anmärkningsvärt i sig att vilja få vad man betalar för, men hans svar visar också att han faktiskt såg ett värde i våra besök.

Precis så vill jag att våra inspektioner ska betraktas och precis så vill jag att våra inspektörer ska betrakta sin uppgift. Ett besök av en av Halmstads livsmedelsinspektörer ska inte bara handla om kontroll och pekpinnar. Den tiden är förbi. Våra inspektörer ska i stället kunna bolla tankar, tipsa om branschnyheter, visa på goda exempel och självklart diskutera för- och nackdelar med olika arbetssätt.

Eller som jag i fortsättningen tänker kalla det: Att göra en Marcus.

 

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: