Frågan som ingen vill ställa

pengarTill synes oskäligt höga vinster inom vården sticker i ögonen på de flesta skattebetalare – mina egna ögon inräknade. Från och till har vi kunnat se exempel på vinster på uppemot 15-20%, även om dessa exempel är betydligt färre än vad man kan tro om man bara följer medias rapportering.
De allra flesta vårdföretagare har trots allt ett perspektiv som sträcker sig långt bortom nästa kvartalsbokslut. De vet att de verkar på en fri marknad där de när som helst kan bli ersatta av någon annan som gör jobbet bättre. Därför tar de heller inte ut högre vinster än vad verksamheten tillåter.

Jag skulle ändå vilja prova att titta på dessa sällsynta extrema vinstnivåer utifrån ett helt annat perspektiv. Vårdföretagens intäkter baseras som bekant på kostnaden för motsvarande verksamhet i offentlig regi. Därför måste vi åtminstone våga ställa frågan: är dessa vinster delvis resultatet av att den offentliga verksamheten i vissa kommuner är uppåt väggarna ineffektiv?

När Socialstyrelsen jämför privata och offentliga äldreboenden så går inte att se några generella skillnader i kvalitet mellan dessa utförare. Så det är alltså fullt möjligt att en privat och en offentlig verksamhet kan ha samma kvalitet och lika nöjda kunder, samtidigt som den privata verksamheten kan generera en vinst till sina ägare. Var ligger då det verkliga slöseriet? I den privata företagarens vinst? Eller i att den offentliga verksamheten behöver använda mer skattepengar för att uppnå samma resultat?

Den diskussionen förs alltför sällan, vilket säkert har sin enkla politiska förklaring. Vänsteroppositionen vill i första hand skuldbelägga de privata företagen. Vi inom Alliansen å andra sidan sitter vid makten i stora delar av landet och har inget intresse av att hävda att vi sköter de offentliga verksamheterna ineffektivt.

I stället blir det som vanligt. Vänstern pekar ut vårdföretagen som bovar och Alliansen lovar att skärpa reglerna. Men ingen vill egentligen ifrågasätta verklighetsbeskrivningen.

1 kommentar

  1. För många år sedan santalade jag med en fastighetsägare. Han påpekade att allmännyttan sätter priset på boende. Det ger oss bra intäkter, menade han.

    I en artikel läste jag att operationsavdelningarna på Sahlgrenska stod oanvända stor del av dygnet. Det lär inte vara kostnadseffektivt. Det var också ett tag sedan.

    Personligen vill jag konkurrensutsätta sjukvården. Låta landstings sjukhus konkurrera om vårdtagarna. De sjukhus som ger bäst miljö och vård får flest patienter. Dessvärre skulle det inte fungera i brist på personal och vårdplatser.

    Jag tror inte på att sjukvård på enbart skyddade vårdinrättningar är den bästa lösningen.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: