Upplevelsestaden?

20130520-175433.jpgNär Halmstads kommuns strandtoaletter fick besök av Miljö- och Hälsoskyddskontorets inspektörer sommaren 2012 så blev betyget i huvudsak godkänt. Bristerna från föregående år var åtgärdade, städningen var godkänd och även det allmänna skicket på toaletterna var godkänt.

Ändå är det inte detta som sticker ut i rapporten. Att en offentlig toalett är hyfsat städad är trots allt inte någon kioskvältare.

Nej, det som sticker ut är i stället inspektionsrapportens ständigt återkommande formulering: ”Tvål och pappershanddukar saknas”. De två inspektörerna går till och med så långt att de i sin sammanfattning konstaterar att dessa grundläggande tillbehör på en toalett ”i de flesta fall saknades”.

Hur är detta möjligt? Hur kan merparten av alla kommunala strandtoaletter – från Steninge i norr till Gullbranna i söder – sakna tvål och pappershanddukar mitt under högsäsong? I en kommun som till råga på allt marknadsför sig som Upplevelsestaden?

Halmstads hotell och campingar har uppemot en halv miljon gästnätter varje år. Turister kommer hit för att njuta av sol och bad och för att förhoppningsvis spendera ett rejält antal kronor i butiker och på restauranger. Och enligt logikens alla regler så måste det rimligtvis finnas en koppling mellan tillgången till tvål på våra offentliga toaletter och toalettgästernas lust att komma tillbaka nästa år och spendera ännu flera slantar i Halmstad. Så varje insparad toalettkrona ger en minskad intäkt i andra änden.

I bästa fall blir det bara ett nollsummespel – i sämsta fall en ren förlustaffär.

Förhoppningsvis kommer den redovisade inspektionsrapporten att få upp ögonen på de ansvariga på Teknik- och Fritidsförvaltningen. Annars finns det antagligen andra intressenter i Halmstad som är beredda att sätta ner foten. Vad säger till exempel kommunens eventföretag Halmstad & Co?
 
Uppdatering 2014-11-15: Denna artikel är från 2013. I veckan presenterades Halmstads budget för 2015. Där ingår en extra satsning på underhållet av våra stränder. Kul!

Bilden som jag har låtit illustrera artikeln är för övrigt inte tagen på en kommunal toalett utan på en nattklubb i Halmstad. Dåligt skötta toaletter är alltså inte bara ett kommunalt problem.

Kommentera inlägget

%d bloggare gillar detta: